03 septembrie 2015

Comertul cu amanuntul continua sa accelereze

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica indica accelerarea comertului cu amanuntul (barometru pentru consumul privat, principala componenta a PIB) in iulie, la 9.6% an/an (cea mai buna dinamica din ultimele 16 luni).

Se remarca, in continuare, dinamica componentei produse alimentare/bauturi/tutun, in urcare cu 23.1% an/an (cel mai bun ritm din februarie 2008), evolutie sustinuta de scaderea cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie, de la 24% la 9% (incepand cu 1 iunie).

De asemenea, vanzarile de carburanti au accelerat, la 5.8% an/an, evolutie influentata de scaderea preturilor la pompa, in contextul declinului cotatiilor internationale la titei.

Nu in ultimul rand, vanzarile de bunuri nealimentare au accelerat la 1.6% an/an in iulie.

Astfel, in perioada ianuarie-iulie comertul cu amanuntul a crescut cu 5.6% an/an, evolutie determinata de dinamica componentelor produse alimentare/bauturi/tutun (+13.3% an/an) si carburanti (+5.8% an/an). Vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 0.5% an/an.

Evolutia favorabila a comertului cu amanuntul in primele sapte luni ale anului confirma scenariul macroeconomic central al Bancii Transilvania, fiind influentata de factori precum: scaderea cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie; cresterea salariilor in economie; declinul cotatiilor internationale la titei; asteptarile privind reducerea TVA-ului general; extinderea retelelor de supermarket-uri si fiscalizarea mai atenta a economiei.

Vanzarile in comert cu amanuntul pe categorii

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).