07 ianuarie 2016

Comertul cu amanuntul creste cu cel mai bun ritm din toamna anului 2008

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica cresterea volumului vanzarilor din comertul cu amanuntul pentru a sasea luna la rand in noiembrie 2015, cu o dinamica lunara de 2.5%.

Comparativ cu noiembrie 2014 comertul cu amanuntul a consemnat un avans de 15% - cel mai bun ritm din toamna anului 2008. Vanzarile de produse alimentare/bauturi/tutun au urcat cu 27.2% an/an, evolutie sustinuta de reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, incepand cu 1 iunie 2015. Vanzarile de carburanti si de produse ne-alimentare au crescut cu 9.1% an/an, respectiv cu 9.6% an/an.

Astfel, in intervalul ianuarie-noiembrie 2015 vanzarile din comertul cu amanuntul au consemnat un avans de 8.2% an/an (cea mai buna dinamica din 2008), evolutie sustinuta de: cresterea salariilor (salariul mediu net a urcat cu peste 9% in perioada ianuarie-octombrie); relansarea creditarii (creditul in RON catre populatie s-a majorat cu aproximativ 30% intre decembrie 2014 si noiembrie 2015); scaderea cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9%, de la 1 iunie); evolutiile din pietele internationale de materii prime (reducerea preturilor la titei, cu influenta pentru preturile la carburanti).

Pentru trimestrele urmatoare previzionam continuarea momentului pozitiv la nivelul comertului cu amanuntul (indicator barometru pentru consumul privat – principala componenta a PIB), scenariu sustinut de perspectivele de majorare a venitului real disponibil al populatiei si de consolidare a pietei creditului. Conform scenariului macro-econometric central BT consumul privat ar putea creste cu peste 5% an/an in 2016 si 2017.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).