03 aprilie 2020

Comertul cu amanuntul in accelerare in februarie

Datele publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica accelerarea comertului cu amanuntul si evolutia peste potential pentru a sasea luna consecutiv in februarie. Aceasta dinamica a fost sustinuta de climatul pozitiv din piata fortei de munca si din piata creditului, precum si de unda de panica indusa de incidenta epidemiei (populatia a creat stocuri de produse alimentare).

Astfel, comertul cu amanuntul a crescut cu 0.8% luna/luna in februarie, pe fondul majorarii vanzarilor de marfuri alimentare/bauturi/tutun cu un ritm similar.

In dinamica an/an comertul cu amanuntul a accelerat de la 11.2% in ianuarie la 13.8% in februarie (cel mai bun ritm din septembrie 2017).

Evolutia a fost determinata de accelerarea vanzarilor de bunuri alimentare/bauturi/tutun de la 10.4% an/an in ianuarie la 15.6% an/an in februarie (maximul din mai 2016) si vanzarilor de produse nealimentare de la 11.8% an/an in ianuarie la 13.7% an/an in februarie (cel mai bun ritm din ianuarie 2018).

Cu toate acestea, vanzarile de carburanti in magazine specializate s-au temperat de la 11.6% an/an in ianuarie la 10.5% an/an in februarie.

Astfel, la doua luni din 2020 comertul cu amanuntul a urcat cu 12.5% an/an, evolutie sustinuta de climatul pozitiv din piata fortei de munca si din piata creditului si influentata de panica generata de socul pandemiei. 

Vanzarile de carburanti, produse nealimentare si bunuri alimentare/bauturi/tutun s-au majorat cu ritmuri anuale de 11%, 12.7%, respectiv 13%.

Ne asteptam ca evolutia consumului privat sa fie influentata pe termen scurt de durata si intensitatea pandemiei.

 

Graficul 1. Evoluția comerțului cu amănuntul pe componente (MA12, an/an)

Grafic articol Blog BT Evoluția comerțului cu amănuntul pe componente (MA12, an/an)

Sursa: INS, prelucrări BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).