05 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Comertul cu amanuntul in accelerare in septembrie

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea comertului cu amanuntul (barometru pentru consumul privat, principala componenta a PIB) cu 1.7% luna/luna in septembrie.

Vanzarile de bunuri nealimentare, produse alimentare/bauturi/tutun si carburanti in magazine specializate au consemnat cresteri cu ritmuri lunare de 2.8%, 2%, respectiv 1.1%.

Ritmul anual al comertului cu amanuntul a accelerat de la 1.6% in august la 4.6% in septembrie, evolutie influentata de eliminarea unor restrictii (introduse pentru contracararea crizei sanitare) si de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice.

Vanzarile de produse nealimentare au accelerat la 11.6% an/an (cea mai buna evolutie din februarie), dinamica sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de politica de venituri a Administratiei.

Totodata, vanzarile de produse alimentare/bauturi/tutun au accelerat de la 0.5% an/an in august la 2.8% an/an in septembrie.

La polul opus, vanzarile de carburanti in magazine specializate s-au ajustat pentru a saptea luna la rand in septembrie, cu 4.2% an/an.

Prin urmare, in primele noua luni din 2020 comertul cu amanuntul s-a majorat cu 1.7% an/an, evidentiindu-se cresterea vanzarilor de bunuri alimentare/bauturi/tutun cu 5.8% an/an.

Vanzarile de produse nealimentare au urcat cu 3.9% an/an, notandu-se majorarea vanzarilor prin intermediul caselor de comenzi sau on-line cu 41.4% an/an.

Pe de alta parte, vanzarile de carburanti in magazine specializate au scazut cu 8.4% an/an in perioada ianuarie-septembrie, evolutie determinata de restrictiile de circulatie introduse pentru contracararea pandemiei.Graficul 1. Evolutia comertului cu amanuntul (MA12, an/an)

Evolutia comertului cu amanuntul (MA12, an/an) reprezentata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).