08 martie 2018

Comertul cu amanuntul in ajustare in ianuarie

Datele publicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica ajustarea volumului vanzarilor din comertul cu amanuntul (barometru pentru consumul privat) in prima luna a anului curent, ceea ce confirma intrarea in faza de maturitate a principalei componente a PIB.

Volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a scazut cu 0.9% luna/luna in ianuarie, evolutie determinata, in principal, de declinul componentei bunuri nealimentare cu o dinamica lunara de 1.8%, in contextul continuarii tendintei de majorare a costurilor nominale de finantare.

Totodata, vanzarile de carburanti s-au diminuat cu un ritm lunar de 1.2% in ianuarie, pe fondul cresterii preturilor la pompa (date fiind evolutiile cotatiilor internationale la titei si deprecierea monedei nationale).

De asemenea, volumul vanzarilor de produse alimentare a scazut cu 0.1% luna/luna in ianuarie.

Dinamica anuala a comertului cu amanuntul s-a temperat de la 13.4% in decembrie la 11.1% in ianuarie (cea mai slaba evolutie din iulie 2017).

Se evidentiaza decelerarea volumului vanzarilor de carburanti (de la 14.5% an/an in decembrie la 8% an/an in ianuarie) si a celor de bunuri alimentare (de la 10.3% an/an in decembrie la 7.5% an/an in ianuarie).

Pe de alta parte, dinamica vanzarilor de produse nealimentare a accelerat de la 15.9% in decembrie la 16.7% in ianuarie.

In scenariul macroeconomic central BT ne asteptam la decelerarea dinamicii anuale a consumului privat pe termen mediu (ritmuri medii anuale de 5.3% in 2018 si 4.1% in 2019 si 2020), pe fondul rebalansarii politicii economice pe plan intern si maturitatii ciclului economic post-criza in sfera externa.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).