03 septembrie 2020

Comertul cu amanuntul in crestere cu 1.2% an/an la sapte luni din 2020

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea comertului cu amanuntul pentru a treia luna consecutiv in iulie, pe fondul eliminarii restrictiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare si mix-ului relaxat de politici economice.

Volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a urcat cu un ritm lunar de 3.9% in iulie: componentele produse nealimentare, bunuri alimentare/bauturi/tutun si carburanti au crescut luna/luna cu 1.8%, 2.4%, respectiv 9% in iulie.

In dinamica an/an comertul cu amanuntul a accelerat de la 2.8% in iunie la 4.7% in iulie (maximul din februarie). Vanzarile de bunuri nealimentare au urcat cu 10.6%, evidentiindu-se cresterea vanzarilor prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet cu 47.8% an/an.

Totodata, vanzarile de produse alimentare/bauturi/tutun au crescut pentru a treia luna la rand in iulie, ritmul anual accelerand la 4.3%.

La polul opus, vanzarile de carburanti in magazine specializate au scazut pentru a cincea luna consecutiv in iulie, dar ritmul anual s-a atenuat la 3.7%.

In perioada ianuarie-iulie 2020 barometrul pentru consumul privat (principala componenta a PIB) a crescut cu 1.2% an/an, dat fiind ca incidenta si consecintele pandemiei au fost contrabalansate de implementarea unui mix relaxat de politici economice.

Pe de o parte, se noteaza majorarea vanzarilor de bunuri alimentare/bauturi/tutun cu 7.1% an/an, influentata si de unda de panica indusa de incidenta pandemiei.

Totodata, vanzarile de produse nealimentare au urcat cu 1.9% an/an, pe fondul mix-ului relaxat de politici economice (vanzarile prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet au crescut cu 40.6% an/an).

Pe de alta parte, vanzarile de carburanti au scazut cu 9.5% an/an la sapte luni: declinul cotatiilor internationale la titei a fost contrabalansat de restrictiile introduse in contextul pandemiei.

Ne asteptam la continuarea procesului de relansare post-pandemie in sfera consumului privat in trimestrele urmatoare, perspectiva sustinuta de o serie de factori: intrarea intr-un nou ciclu economic, persistenta costurilor reale de finantare la un nivel redus pe termen mediu si continuarea/accelerarea procesului de convergenta economica europeana.Graficul 1. Evolutia comertului cu amanuntul (MA12, an/an) 

Evolutia comertului cu amanuntul (MA12, an/an) reprezentata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).