07 mai 2020

Comertul cu amanuntul in crestere cu 9.4% an/an in trimestrul I

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS) volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a decelerat de la 13.8% an/an in februarie la 3.9% an/an in martie (cea mai slaba evolutie din septembrie 2018), pe fondul incidentei pandemiei.

Se evidentiaza declinul vanzarilor de bunuri nealimentare cu 1.6% an/an (cea mai slaba dinamica din mai 2015). Subliniem insa faptul ca vanzarile prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet s-au majorat cu 27.2% an/an, in contextul restrictiilor impuse pentru contracararea crizei sanitare.
De asemenea, vanzarile de carburanti s-au redus cu 8.3% an/an (cea mai slaba evolutie din august 2018).

La polul opus, vanzarile de bunuri alimentare/bauturi/tutun au accelerat de la 16% an/an in februarie la 17.4% an/an in martie, cea mai buna dinamica din mai 2016.

Prin urmare, in trimestrul I comertul cu amanuntul a crescut cu 9.4% an/an, evolutie sustinuta de climatul pozitiv din piata fortei de munca (ianuarie-februarie) si nivelul redus al costurilor reale de finantare si influentata de incidenta socului pandemiei.

Vanzarile de carburanti, produse nealimentare si marfuri alimentare/bauturi/tutun au consemnat cresteri cu ritmuri anuale de 3.7%, 7.5%, respectiv 14.6% an/an.

Ne asteptam ca principala componenta a PIB sa fie afectata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc in perioada urmatoare, dar consideram ca punctul de maxima intensitate a fost in luna aprilie.

Subliniem faptul ca incidenta pandemiei va determina intrarea intr-un nou ciclu economic, in care evolutia consumului privat va fi sustinuta de ameliorarea graduala a climatului din piata fortei de munca si de nivelul accesibil al costurilor reale de finantare. 

 

Graficul 1. Evolutia comertului cu amanuntul pe componente (MA 12, an/an)

Evolutia comertului cu amanuntul pe componente

Sursa : Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).