04 septembrie 2017

Comertul cu amanuntul in crestere cu un ritm solid in iulie

Datele publicate astazi de Institutul National de Statistica indica o dinamica solida a volumului vanzarilor din comertul cu amanuntul (barometru pentru consumul privat) in iulie.

Raportat la iunie indicatorul a crescut cu 1.2% in iulie, notandu-se dinamica vanzarilor de produse alimentare/bauturi/tutun (1.7% luna/luna) si a vanzarilor de bunuri nealimentare (ritm lunar de 2.8%). Totodata, vanzarile de carburanti au consemnat un avans de 0.6% luna/luna in iulie.

Dinamica anuala a vanzarilor din comertul cu amanuntul a accelerat de la 6.9% in iunie la 10.1% in iulie. Se evidentiaza majorarea vanzarilor de produse nealimentare cu 13.8% an/an in iulie, ritm in accelerare de la 9.1% an/an in iunie. De asemenea, vanzarile de bunuri alimentare/bauturi/tutun au accelerat de la 2.5% an/an in iunie la 6.1% an/an in iulie. Nu in ultimul rand, vanzarile de carburanti in magazine specializate au urcat cu 9.7% an/an in iulie, ritm in decelerare de la 10% an/an in iunie.

Astfel, in primele sapte luni ale anului curent volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a inregistrat o crestere de 8.1% an/an. Vanzarile de carburanti au urcat cu 10.7% an/an, evolutie influentata si de eliminarea accizei suplimentare la carburanti de la 1 ianuarie.

Totodata, vanzarile de produse nealimentare au consemnat un avans de 10.6% an/an, pe fondul majorarii venitului real disponibil al populatiei, accelerarii creditarii in RON si cresterii preturilor activelor imobiliare si financiare.

De asemenea, vanzarile de bunuri alimentare/bauturi/tutun au crescut cu 3.8% an/an.

Pentru perioada urmatoare ne asteptam la o moderare a ritmului de evolutie a comertului cu amanuntul si a consumului privat per ansamblu, pe fondul disiparii impactului Noului Cod Fiscal si acumularii de tensiuni si incertitudini din sfera politicii economice, cu impact pentru evolutia costurilor de finantare (perspective de crestere).

De altfel, in ultimele luni vanzarile din comertul cu amanuntul au crescut cu un ritm inferior celui potential, iar recent Administratia a anuntat reintroducerea accizei suplimentare la carburanti din aceasta toamna (in doua etape, cu cate 16 bani pe litru, de la 15 septembrie, respectiv de la 1 octombrie).

In scenariul macroeconomic central BT previzionam decelerarea dinamicii anuale a consumului privat de la 7.4% in 2016 la 7.1% in 2017, respectiv 4.4% in 2018.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).