12 aprilie 2017

Comertul cu amanuntul in decelerare in februarie

Conform datelor comunicate recent de Institutul Nationala de Statistica (INS) dinamica anuala a vanzarilor din comertul cu amanuntul (barometru pentru consumul privat) a continuat sa decelereze in luna februarie.

Aceasta evolutie a fost determinata de disiparea impactului reducerii cotelor TVA din 2015 si 2016 si de persistenta unui grad ridicat de prudenta in sfera populatiei.

Astfel, volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a crescut cu 4.8% an/an in februarie, cea mai slaba dinamica din luna mai 2015.

Vanzarile de produse alimentare/bauturi/tutun au crescut cu 1.1% an/an, in timp ce comertul cu bunuri ne-alimentare s-a majorat cu 6% an/an in februarie.

Nu in ultimul rand, vanzarile de carburanti au consemnat un avans de 9.4% an/an in a doua luna a anului, evolutie puternic influentata de eliminarea accizei de 7 euro centi de la 1 ianuarie 2017.

In primele doua luni ale anului curent volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a urcat cu 5.4% an/an. Se evidentiaza majorarea vanzarilor de carburanti cu 12.1% an/an, la care a contribuit semnificativ eliminarea accizei suplimentare la combustibili.

Totodata, vanzarile de produse ne-alimentare au urcat cu 6.5% an/an, evolutie sustinuta de cresterea veniturilor populatiei, diminuarea cotei generale de TVA (de la 20% la 19%) si climatul pozitiv din sfera creditarii in RON (la care contribuie si nivelul scazut al costurilor de finantare).

Nu in ultimul rand, vanzarile de bunuri alimentare/bauturi/tutun au crescut cu 1% an/an in ianuarie-februarie 2017.

In scenariul macroeconomic central BT ne asteptam la decelerarea consumului privat pe termen mediu, pe fondul perspectivelor de majorare a costurilor de finantare si de consolidare a gradului de prudenta la nivel de consumator, in contextul incertitudinilor de politica economica (externe si interne). Conform acestui scenariu principala componenta a PIB ar putea creste cu ritmuri an/an de 5% in 2017, 4.4% in 2018 si 4.5% in 2019, dupa avansul cu 7.5% din 2016 (cel mai bun ritm din 2007).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).