03 decembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Comertul cu amanuntul in decelerare in octombrie

Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) astazi volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a crescut pentru a doua luna consecutiv in octombrie, dar cu o dinamica lunara in decelerare la 1.8%.

Evolutia a fost determinata de ajustarea vanzarilor de carburanti cu 3.4% luna/luna, pe fondul reintroducerii de restrictii de circulatie, in contextul intensificarii crizei sanitare.

Pe de alta parte, vanzarile de bunuri alimentare/bauturi/tutun si cele de produse nealimentare au consemnat cresteri cu ritmuri lunare de 1.8%, respectiv 2.7%.

Dinamica anuala a comertului cu amanuntul s-a temperat de la 4.7% in septembrie la 4.1% in octombrie, ca urmare a ajustarii severe a vanzarilor de carburanti (cu 12%), in contextul reintroducerii de restrictii de circulatie.

La polul opus, vanzarile de bunuri alimentare/bauturi/tutun si cele de produse nealimentare au accelerat in octombrie, la 4.8% an/an (maximul din martie), respectiv 13.1% an/an (cea mai buna evolutie din februarie), pe fondul implementarii unui mix relaxat (fara precedent) de politici economice.

Astfel, in perioada ianuarie-octombrie comertul cu amanuntul a urcat cu 2% an/an, incidenta pandemiei fiind contrabalansata de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de politicile fiscal-bugetare si de venituri relaxate.

Vanzarile de bunuri alimentare/bauturi/tutun si cele de produse nealimentare au consemnat cresteri cu dinamici an/an de 5.7%, respectiv 4.9%.

Pe de alta parte, vanzarile de carburanti au scazut cu 8.8% an/an la 10 luni, in contextul introducerii de restrictii de circulatie pentru contracararea crizei sanitare.

Graficul 1. Volumul comertului cu amanuntul (MA12, an/an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).