05 iunie 2020

Comertul cu amanuntul in urcare cu 1.5% an/an la patru luni

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) la inceputul lunii iunie indica deteriorarea climatului din sfera consumului privat, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc (inclusiv implementarea de restrictii pentru contracararea crizei sanitare), cu impact la nivelul comportamentului economic al populatiei si companiilor.

Astfel, volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul s-a ajustat cu 22.3% luna/luna si cu 19.5% an/an in aprilie (ritmuri record), in contextul intensificarii perceptiei de risc la nivelul agentilor economici si restrictiilor implementate de Administratie pentru contracararea crizei sanitare.

In perioada ianuarie-aprilie 2020 barometrul pentru consumul privat (principala componenta a PIB) a consemnat un avans de 1.5% an/an, evolutie determinata de cresterea vanzarilor de bunuri alimentare/bauturi/tutun cu 9.4% an/an, influentata si de unda de panica determinata de incidenta pandemiei (populatia a constituit provizii).

Pe de alta parte, vanzarile de bunuri nealimentare si cele de carburanti au scazut cu 0.6% an/an, respectiv 8.1% an/an la patru luni din 2020, pe fondul intensificarii perceptiei de risc, deteriorarii climatului din piata fortei de munca si restrictiilor de circulatie.

Consideram ca vanzarile din comertul cu amanuntul se vor redinamiza incepand cu trimestrul III, scenariu sustinut de depasirea punctului culminant al crizei sanitare si intrarea economiei intr-un nou ciclu.


Graficul 1. Evolutia comertului cu amanuntul (MA12, an/an, %)
Evolutia comertului cu amanuntul - MA12 an per an - procente)
Sursa: INS, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).