02 septembrie 2020

Comertul international in redinamizare in iunie

Datele comunicate de Departamentul de analiza a politicii economice din Olanda la finalul lunii august indica redinamizarea comertului international in iunie, evolutie determinata de eliminarea graduala a restrictiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare si implementarea unui mix relaxat de politici economice.

Astfel, comertul international a revenit pe crestere in iunie (dinamica lunara de 7.6%), dupa declinul inregistrat pe parcursul a cinci luni consecutiv (in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent).

Ritmul anual a persistat insa in teritoriu negativ pentru a sasea luna la rand, dar s-a temperat la -10.1%.

In semestrul I volumul comertului international a consemnat o ajustare cu 8.9% an/an.

Exporturile mondiale au crescut cu 8.2% luna/luna in iunie, evidentiindu-se majorarea exporturilor tarilor dezvoltate cu un ritm lunar de 10.9%. Totodata, exporturile statelor emergente si in dezvoltare au consemnat un avans lunar de 5.1% in iunie.

In dinamica an/an exporturile mondiale au scazut cu 10.3% in iunie si cu 9% in semestrul I.

Exporturile statelor dezvoltate s-au diminuat cu 14.4% an/an in iunie si cu 12.4% an/an in prima jumatate a anului curent.

De asemenea, exporturile tarilor emergente si in dezvoltare au scazut cu 5% an/an in iunie si cu 4.7% an/an la sase luni.Graficul 1. Exporturile mondiale (MA12, an/an) 

Exporturile mondiale MA12, an per an, exprimate in grafic

Sursa: Bloomberg, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).