01 iulie 2020

Comertul international si industria mondiala au atins minimul in luna aprilie

Conform Departamentului de analiza a politicii economice din Olanda comertul international si industria mondiala au continuat sa scada in aprilie, in contextul crizei induse de incidenta pandemiei.

Comertul international s-a diminuat pentru a patra luna consecutiv in aprilie, cu ritmuri in intensificare la 12.1% luna/luna si 16.2% an/an, in contextul inchiderii economiilor din Europa si America, cu impact nefavorabil pentru dinamica investitiilor productive si consumului privat.

Se evidentiaza ajustarea exporturilor tarilor dezvoltate cu 18.8% luna/luna si cu 24.8% an/an, pe fondul scaderii economiei mondiale si restrictiilor sanitare din Europa si SUA.

De asemenea, exporturile statelor emergente si in dezvoltare s-au diminuat cu 6.9% luna/luna si cu 6.5% an/an in aprilie.

La patru luni exporturile totale s-au redus cu 6.5% an/an: exporturile tarilor dezvoltate si cele ale statelor emergente si in dezvoltare au scazut cu 8.8% an/an, respectiv 3.6% an/an.

Pe de alta parte, productia industriala mondiala a scazut pentru a doua luna la rand in aprilie, cu un ritm lunar in intensificare la 8.1%, ca urmare a ajustarii comertului international si deteriorarii climatului investitional dupa incidenta pandemiei.

Industria tarilor dezvoltate a scazut cu 14.6% luna/luna, iar industria statelor emergente si in dezvoltare s-a diminuat cu un ritm lunar de 2.7%.
In dinamica an/an industria s-a ajustat pentru a patra luna la rand in aprilie, cu 12.1%.

La patru luni din 2020 industria mondiala a scazut cu 6.2% an/an, evidentiindu-se declinul industriei din tarile dezvoltate cu 7.4% an/an. Industria tarilor emergente si in dezvoltare s-a ajustat cu un ritm mai lent, de 5.1% an/an, ca urmare a redinamizarii din China.

Se evidentiaza diminuarea productiei industriale din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) cu ritmuri in intensificare in aprilie la 18.3% luna/luna si 29.3% an/an. Totodata, industria din SUA (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de peste 21 trilioane USD in 2019) a scazut cu 12.5% luna/luna si cu 16.2% an/an in a patra luna a anului curent. Pe de alta parte, in China (a doua economie a lumii) industria a crescut pentru a treia luna la rand in mai, cu un ritm lunar de 3.6% (si cu 3.9% an/an).

Ne asteptam la intrarea economiei mondiale si economiei Uniunii Europene in ciclul post-pandemie pe termen scurt, intr-o evolutie sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare incepand cu luna martie.

Graficul 1. Comertul international (volum, MA12, an/an)

Comertul international (volum, MA12, an/an)

Sursa: Bloomberg, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).