29 septembrie 2020   |   Timp de citire: 4 minute

Comertul international si industria mondiala au continuat sa creasca in iulie

Conform datelor publicate recent de Departamentul de analiza a politicii economice din Olanda comertul international a crescut pentru a doua luna consecutiv in iulie, cu 4.8% raportat la iunie.

Ritmul anual a persistat in teritoriu negativ (-6.6%, cea mai buna evolutie din martie) si s-a situat la -8.5% in primele sapte luni din 2020, evolutie determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent in perioada postbelica.

De asemenea, productia industriala mondiala s-a majorat pentru a treia luna consecutiv in iulie, cu un ritm lunar de 3.1%.

Se evidentiaza avansul industriei tarilor dezvoltate pentru a treia luna la rand in iulie, cu un ritm lunar de 4.4%. Totodata, industria statelor emergente si in dezvoltare a crescut pentru a doua luna la rand in iulie, cu 2% raportat la iunie.

Dinamica anuala a productiei industriale mondiale a persistat in teritoriu negativ pentru a saptea luna la rand in iulie (-4.4%) si s-a situat la -6.9% in primele sapte luni din 2020.

Analiza pe principalele blocuri economice ale lumii evidentiaza majorarea industriei Chinei (a doua economie a lumii): ritm anual pozitiv pentru a patra luna la rand si in accelerare la 5.1% in iulie (maximul din decembrie 2019). La sapte luni industria Chinei s-a diminuat insa cu 1.4% an/an.

Totodata, industria din Zona Euro (regiunea cea mai afectata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent) a crescut cu un ritm lunar de 4.3% in iulie, dar s-a ajustat cu 8% an/an. In primele sapte luni din 2020 industria europeana s-a diminuat cu 12.5% an/an.

In SUA productia industriala a crescut cu 3.5% luna/luna in iulie, dar s-a diminuat pentru a 11-a luna consecutiv din perspectiva an/an (cu 7.4%) si a consemnat un declin de 8% la sapte luni.

Semnalele de ameliorare din sfera comertului international si productiei industriale mondiale, coroborate cu dinamica favorabila a indicatorilor economici avansati si cu perspectivele de persistenta a unui mix relaxat de politici economice pe termen mediu exprima premise favorabile pentru procesul de relansare economica post-pandemie in trimestrele urmatoare. Graficul 1. Comertul international vs. productia industriala mondiala

Comertul international vs. productia industriala mondiala reprezentata in grafic

Sursa: Bloomberg, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).