26 februarie 2020

Comertul international si industria mondiala in ameliorare in decembrie

Statisticile Departamentului de analiza a politicii economice din Olanda indica ameliorarea comertului international in decembrie, in contextul negocierilor comerciale SUA-China (primele doua economii ale lumii, cu o pondere cumulata de 40% la formarea PIB-ului mondial), concretizate prin semnarea unui acord partial pe 15 ianuarie 2020.

Astfel, volumul comertului international a crescut cu 0.3% luna/luna in decembrie, iar dinamica an/an a revenit in teritoriu pozitiv dupa sase luni (0.5%, cea mai buna evolutie din martie).

Se evidentiaza majorarea exporturilor statelor emergente si in dezvoltare cu 0.9% luna/luna si cu 1.2% an/an in decembrie.

Totodata, exporturile tarilor dezvoltate au urcat cu un ritm lunar de 0.5% si cu 0.6% an/an in ultima luna din 2019.

Cu toate acestea, anul trecut volumul comertului international s-a diminuat cu 0.4% fata de 2018, cea mai slaba evolutie din 2009, pe fondul tensiunilor comerciale dintre principalele blocuri economice ale lumii.

Exporturile din tarile emergente si in dezvoltare s-au redus in medie cu 1% an/an.

Pe de alta parte, exporturile statelor dezvoltate au urcat cu 0.1% an/an in 2019.

Redinamizarea comertului international in decembrie a avut impact pozitiv pentru productia industriala mondiala (ramura cu cea mai importanta contributie la fluxurile transfrontaliere), ritmul anual accelerând la 0.5% (maximul din iulie).

Se evidentiaza cresterea industriei din economiile emergente cu 2.7% an/an in decembrie (cel mai ridicat ritm din martie).

Pe de alta parte, productia industriala din tarile dezvoltate a scazut pentru a saptea luna consecutiv in decembrie, cu un ritm anual in intensificare la 2%.

Astfel, in 2019 industria mondiala a crescut cu doar 0.8% an/an, cel mai slab ritm din 2009: majorarea inregistrata in tarile emergente si in dezvoltare cu 1.8% an/an a contrabalansat declinul consemnat la nivelul statelor dezvoltate cu 0.3% an/an.

Analiza pe regiuni evidentiaza cresterea industriei Chinei cu 5.7% an/an in 2019, in decelerare de la 6.3% an/an in 2018.

Industria SUA a decelerat de la 3.9% an/an in 2018 la 0.8% an/an in 2019.

La polul opus, industria Zonei Euro a scazut cu 1.8% an/an in 2019.

Semnarea acordului comercial SUA-China si mix-ul relaxat de politici economice in implementare in principalele economii ale lumii exprima premise de redinamizare pentru comertul international si productia industriala mondiala in lunile urmatoare. Pe termen foarte scurt acest proces ar putea fi influentat de epidemia virusului corona.

Conform previziunilor Fondului Monetar International (FMI) ritmul anual al PIB-ului mondial ar putea accelera de la 2.9% in 2019 (minimul din 2009) la 3.2% in 2020.

 

Graficul 1. Comertul international vs. productia industriala mondiala

 

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).