14 mai 2020

Comertul international si industria mondiala la final de ciclu inainte de incidenta pandemiei

Conform datelor publicate recent de Bloomberg comertul international a scazut pentru a doua luna la rand in februarie, cu ritmuri in intensificare (1.5% luna/luna si 2.6% an/an), pe fondul restrictiilor implementate in China pentru contracararea crizei sanitare.

Exporturile totale s-au redus cu 0.7% luna/luna si cu 1.8% an/an, evidentiindu-se declinul exporturilor statelor emergente si in dezvoltare, cu 1% luna/luna si cu 2.2% an/an. Totodata, exporturile tarilor dezvoltate au scazut cu un ritm lunar de 0.5% si cu 1.4% an/an.

Pe de alta parte, industria mondiala a urcat cu 0.2% luna/luna in februarie, ca urmare a majorarii productiei in tarile dezvoltate cu un ritm lunar de 0.4%. Productia industriala din statele emergente si in dezvoltare a consemnat un avans de doar 0.1% luna/luna in februarie.

Comparativ cu februarie 2019 industria mondiala a scazut cu 3.9%, pe fondul ajustarii inregistrate in tarile emergente si in dezvoltare cu 7% (date fiind restrictiile din China pentru contracararea crizei sanitare). Totodata, industria tarilor dezvoltate s-a diminuat cu 0.4% an/an.

Consideram ca economia mondiala va initia un nou ciclu in perioada imediat urmatoare, scenariu semnalat si de evolutia recenta a indicatorilor de incredere (spre exemplu, increderea investitorilor din Zona Euro) si sustinut de o serie de factori: masurile (fara precedent) de relaxare a politicii economice implementate in majoritatea tarilor lumii (inclusiv persistenta costurilor reale de finantare la un nivel foarte scazut), intensificarea digitalizarii si investitiile necesare pentru modernizarea infrastructurii critice.


Graficul 1. Comertul international vs. productia industriala mondiala

 Comertul international vs productia industriala mondiala

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).