15 martie 2017

Consolidare pe piata fortei de munca din SUA in februarie

Statisticile publicate recent de Departamentul Muncii din Statele Unite indica consolidarea climatul pozitiv din piata fortei de munca in luna februarie.

Aceasta evolutie a fost determinata de perspectivele de relaxare fiscal-bugetara din prima economie a lumii si de ameliorarea climatului macroeconomic global.

Totodata, companiile au continuat angajarile in asteptarea unei cresteri mai puternice a ratelor de dobanda si a presiunilor salariale, aspect confirmat de decalajul dintre ritmul procesului de creare de locuri de munca si dinamica PIB-ului (dupa cum se poate nota in graficul de mai jos).

Economia SUA a generat 235 mii noi locuri de munca luna trecuta, in consolidare fata de ianuarie (238 mii). Astfel, la finalul lui februarie numarul de locuri de munca din prima economie a lumii era cu 7.3 milioane peste cel din vara anului 2007 (momentul declansarii Marii Recesiuni, cea mai severa criza economico-financiara globala din ultimele decenii).

Rata somajului a scazut de la 4.8% in ianuarie la 4.7% in februarie, situandu-se in apropiere de minimele din perioada pre-criza.

In scenariul central BT ne asteptam la maturitatea pietei fortei de munca din prima economie a lumii pe termen scurt, pe fondul perspectivelor ca impulsul fiscal-bugetar sa fie contrabalansat de o majorare mai puternica a ratei de dobanda de politica monetara de catre FED. Evolutiile recente ale binomului salarii/productivitate se adauga semnalelor de maturitate din piata americana a fortei de munca.

Astfel, conform previziunilor BT rata medie anuala a somajului ar putea sa scada de la 4.9% in 2016 la 4.8% in 2017 (cel mai redus nivel din 2007). Pe de alta parte, ne asteptam ca acest indicator sa creasca la 5.1% in 2018, respectiv 5.3% in 2019.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).