03 aprilie 2017

Consolidare pe piata fortei de munca in februarie

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica consolidarea pietei fortei de munca in luna februarie.

Se poate spune ca perspectiva redinamizarii investitiilor productive in economie si cresterea gradului de mobilitate a fortei de  munca (interna si intra-europeana) a fost contrabalansata de majorarea salariilor (salariul minim pe economie a crescut la 1,450 RON) si de tensiunile din sfera publica.

Conform statisticilor INS numarul somerilor (15-74 ani) a crescut cu un ritm lunar de 0.2%, la 488.8 mii in a doua luna a anului curent.

Cu toate acestea, dinamica an/an exprima continuarea tendintei de scadere a numarului de someri: declin cu 13.9% in februarie si cu 15.1% la doua luni din 2017.

Astfel, rata somajului s-a consolidat la 5.4% in februarie, nivelul minim din anii 1990. Se observa insa evolutii divergente ale acestui indicator luna trecuta: scadere la barbati de la 5.8% in ianuarie la 5.7% in februarie; crestere la femei de la 4.9% in ianuarie, la 5% in februarie (cel mai ridicat nivel din mai 2016).

Prin urmare, in perioada ianuarie-februarie 2017 rata medie a somajului s-a diminuat cu un punct procentual an/an, la 5.4%. Componenta masculina s-a redus cu 1.3 puncte procentuale an/an la 5.8%. Pe segmentul feminin rata somajului a scazut cu 0.4% puncte procentuale an/an la 5%.

Conform scenariului macroeconomic central BT climatul din piata fortei de munca se va mentine pozitiv in trimestrele urmatoare, pe fondul continuarii ciclului economic post-criza, dar si a perspectivelor de intensificare a migratiei, mai ales in contextul reformei procesului de integrare economica europeana. Previziunile macroeconomice BT indica scaderea componentei structurale a ratei somajului spre 5% (medie anuala) in 2019.

Pe de alta parte, atragem atentia cu privire la factorii de risc privind evolutia pietei interne a fortei de munca pe termen scurt si mediu: deciziile privind politica de venituri (de altfel, decalajul dintre dinamica salariului real si evolutia ratei somajului a atins nivelurile pre-criza, dupa cum se poate nota in graficul de mai jos); persistenta asimetriilor si deficitul de forta de munca in unele sectoare; climatul macro-financiar global/european (perspectiva maturizarii ciclului economic post-criza).

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).