01 octombrie 2015

Consolidare pe piata fortei de munca in luna august

Datele comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica scaderea usoara a numarului de someri in august, cu un ritm lunar de 0.7%, la 626 mii (minimul ultimelor cinci luni). Comparativ cu august 2014 numarul de someri s-a diminuat cu 0.1%.

Prin urmare, intre ianuarie-august numarul mediu lunar de someri s-a situat la 628.4 mii, in atenuare cu 1% fata de perioada similara din 2014. 

In ceea ce priveste rata somajului se noteaza stagnarea in august (atat in dinamica lunara, dar si anuala) la 6.8% (nivel la care persista din martie anul curent). Rata somajului in randul barbatilor se situeaza la 7.8%, iar rata somajului la femei la 5.6%.

Evolutia acestor indicatori reflecta o consolidare pe piata fortei de munca in perioada recenta, sub influenta climatului macroeconomic intern (caracterizat prin reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie de la 1 iunie, majorarea salariilor, relansarea creditarii in RON si fiscalizarea mai activa), intr-un context extern afectat de noua unda de turbulente pe pietele financiare.

Conform estimarilor macro-econometrice pe care le-am elaborat, in prezent, rata somajului se situeaza in jurul nivelului structural (cel mai redus din vara anului 2010, inainte de majorarea TVA la 24%) (dupa cum se poate nota in graficul de mai jos). In acest context subliniem faptul ca sunt necesare noi investitii in economia reala si noi reforme structurale pentru reducerea ratei somajului structural.

In scenariul macroeconomic central previzionam ca rata medie anuala a somajului va stagna la 6.8% in 2015 si se va reduce la 6.4% in 2016, respectiv 5.9% in 2017. Acest scenariu are la baza accelerarea economiei prin intermediul investitiilor productive.

 Somaj

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).