15 decembrie 2015

Consolidarea productiei industriale in perioada ianuarie-octombrie

Datele publicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica diminuarea productiei industriale cu 0.1% luna/luna in octombrie. In ramurile prelucratoare, energie si extractiva productia a scazut cu ritmuri lunare de 0.3%, 0.8%, respectiv 3%.

In dinamica an/an industria a stagnat in octombrie, avansul ramurilor prelucratoare (cu 0.6%) si energie (cu 3.3%) contrabalansand scaderea ramurii extractive (cu 22.7%).

Prin urmare, in perioada ianuarie-octombrie productia industriala a consemnat un avans de 2.7% an/an. Se evidentiaza dinamica ramurei prelucratoare, in urcare cu 3.2% an/an, evolutie sustinuta de impulsul exporturilor, dar si de consolidarea consumului privat. Totodata, componenta energie a crescut cu 2.4% an/an. La polul opus, industria extractiva a scazut cu 11.1% an/an, pe fondul inchiderii minelor, dar si a scaderii cotatiilor internationale la titei si alte materii prime.

Din analiza pe marile grupe industriale se evidentiaza cresterea productiei de bunuri de capital (cu 4.3% an/an) si a industriei de bunuri de folosinta indelungata (cu 11.4% an/an).

In perioada ianuarie-octombrie 2015 ramurile cele mai performante ale industriei au fost: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, remorci si semiremorci (10.5% an/an), fabricarea produselor din tutun (20.2% an/an) si fabricarea altor produse din minerale nemetalice (23.3% an/an). La polul opus, ramurile care au inregistrat cele mai severe ritmuri de declin au fost: fabricarea de masini, utilaje si echipamente (-12.4% an/an), alte activitati industriale (-12.2% an/an) si fabricarea produselor textile (-10.5% an/an).

In scenariul macro-econometric central previzionam accelerarea investitiilor productive in economie, cu impact pozitiv pentru industria interna.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).