14 octombrie 2015

Constructiile au crescut cu 11.1% an/an in primele opt luni din 2015

Conform datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS) sectorul de constructii a crescut cu 10.8% an/an in august, pe fondul dinamicii lucrarilor de inginerie civila (37.6% an/an). Componentele constructii rezidentiale si constructii nerezidentiale au scazut cu ritmuri anuale de 9.9%, respectiv cu 16.9%.

Lucrarile de constructii noi, de reparatii capitale si cele de reparatii curente au consemnat ritmuri de crestere de 3% an/an, 22.8% an/an, respectiv 27.2% an/an.

In primele opt luni din 2015 constructiile au crescut cu 11.1% an/an, evidentiindu-se dinamica componentelor reparatii curente (13.8% an/an) si reparatii capitale (16.3% an/an). Totodata, lucrarile de constructii noi au urcat cu 9% an/an.

Din analiza pe obiecte de constructii se noteaza avansul lucrarilor de inginerie civila (14.9% an/an). De asemenea, lucrarile de constructii rezidentiale si cele de constructii nerezidentiale au consemnat ritmuri anuale de crestere de 2.6%, respectiv cu 8.7%.

Dinamica sectorului de constructii din perioada ianuarie-august 2015 exprima schimbarea tendintei pe termen mediu-lung in sfera acestui sector (din descendenta in ascendenta), evolutie determinata de relansarea investitiilor in economie (sustinuta de declinul costurilor de finantare, dinamica creditarii ipotecare, redinamizarea consumului privat si impulsul cererii externe).

In scenariul central de previziune (revizuit recent) previzionam consolidarea sectorului de constructii pe termen mediu (avans mediu anual cu 7.7% intre 2015-2017), evolutie influentata de factori precum: perspectivele de accelerare a investitiilor productive, noi intrari de investitii straine directe, substituirea cladirilor rezidentiale vechi si intensificarea investitiilor in infrastructura publica in anual electoral 2016.

Lucrari de constructii

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).