17 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Constructiile in accelerare in septembrie

Conform Institutului National de Statistica (INS) constructiile au crescut pentru a treia luna consecutiv in septembrie, ritmul lunar accelerand la 1.6%.

Constructiile noi si reparatiile capitale s-au majorat cu dinamici luna/luna de 0.7%, respectiv 1.8%, contrabalansand declinul reparatiilor curente cu 4.5% fata de august.

Dinamica anuala s-a ameliorat de la 13% in august la 18.7% in septembrie, maximul din luna martie.

Evolutia a fost determinata de accelerarea constructiilor noi (la 11.7% an/an) si reparatiilor capitale (la 83.4% an/an).

Ritmul anual al lucrarilor de reparatii curente s-a temperat de la 28.4% an/an in august la 16.7% an/an in septembrie.

Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii toate componentele au inregistrat ritmuri anuale in accelerare in septembrie: constructiile ingineresti, cele de cladiri rezidentiale si cele de cladiri nerezidentiale au urcat cu 8.5% an/an, 24.6% an/an, respectiv 35.1% an/an in septembrie.

Astfel, in perioada ianuarie-septembrie constructiile s-au majorat cu 17.6% an/an, pe fondul mix-ului relaxat de politici economice in implementare, Romania fiind singura tara din Uniunea Europeana cu o dinamica pozitiva a acestui sector in an de pandemie.

Lucrarile de constructii noi, reparatiile curente si reparatiile capitale au consemnat dinamici an/an de 6.4%, 39.8%, respectiv 56.5%.

Analiza pe obiecte de constructii indica cresterea tuturor componentelor la noua luni din 2020: constructiile nerezidentiale, rezidentiale si cele ingineresti s-au majorat cu dinamici anuale de 14.2%, 18.4%, respectiv 19.5% in primele noua luni din 2020.


Graficul 1. Evolutia sectorului de constructii (MA 12, %, an/an)

Evolutia sectorului de constructii (MA 12, procente, an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).