19 ianuarie 2021   |   Timp de citire: 2 minute

Constructiile in crestere cu 16.7% an/an in perioada ianuarie-noiembrie

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica ajustarea sectorului de constructii cu 4.8% luna/luna in noiembrie, dupa cresterea inregistrata pe parcursul a patru luni la rand.

Reparatiile curente, constructiile noi si reparatiile capitale au scazut luna/luna cu 2.7%, 6.4%, respectiv 10.2%.

Dinamica anuala a constructiilor a decelerat de la 19.2% in octombrie la 7.8% in noiembrie, cel mai slab ritm din ianuarie 2019.

Lucrarile de reparatii curente, constructiile noi si reparatiile capitale au consemnat cresteri cu ritmuri anuale de 2.4%, 7.5%, respectiv 23.6% in noiembrie, in decelerare de la 5.4%, 22%, respectiv 39.9% in octombrie.

Analiza pe obiecte de constructii evidentiaza accelerarea lucrarilor de cladiri rezidentiale de la 17.4% an/an in octombrie la 21.5% an/an in noiembrie.
Constructiile ingineresti au decelerat de la 19.8% an/an in octombrie la 9.6% an/an in noiembrie.

La polul opus, lucrarile de cladiri nerezidentiale au scazut cu 1.7% an/an in noiembrie.

Astfel, la 11 luni din 2020 constructiile au consemnat un avans de 16.7% an/an, pe fondul mix-ului relaxat de politici economice in implementare dupa incidenta pandemiei.

Lucrarile de constructii noi, reparatiile curente si reparatiile capitale au consemnat cresteri cu dinamici anuale de 8.4%, 29.9%, respectiv 50%.

Din analiza pe obiecte de constructii se evidentiaza majorarea cladirilor rezidentiale cu 18.8% an/an la 11 luni, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare si continuarii programului Prima Casa/Noua Casa.

Constructiile ingineresti au urcat cu 18.4% an/an, evolutie sustinuta de majorarea cheltuielilor de capital ale statului cu 10.5% an/an la 24.7 miliarde RON.

Constructiile de cladiri nerezidentiale au crescut cu 12.9% an/an la 11 luni din 2020.

 

Graficul 1. Evolutia sectorului de constructii (MA12, %, an/an)

Evolutia sectorului de constructii (MA12, procente, an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).