14 august 2020

Constructiile in crestere cu 18.9% an/an la sase luni

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica consolidarea climatului pozitiv din constructii in iunie (evolutie peste ritmul potential pentru a 11-a luna consecutiv), pe fondul resimtirii mix-ului relaxat fara precedent de politici economice.

Cu toate acestea, sectorul intensiv in capital si forta de munca a decelerat de la 10.6% an/an in mai la 8.0% an/an in iunie, cea mai slaba evolutie din ianuarie 2019.

Constructiile noi au urcat cu 0.4% an/an, iar reparatiile capitale si reparatiile curente s-au majorat cu ritmuri anuale de 24.1%, respectiv 24.5%.

Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii se evidentiaza accelerarea lucrarilor de cladiri rezidentiale de la 11.7% an/an in mai la 15.7% an/an in iunie.

Totodata, segmentul constructii cladiri nerezidentiale a revenit pe crestere in iunie (11.1% an/an), dupa ajustarile din aprilie si mai, expresie a ameliorarii perceptiei de risc investitional.

Pe de alta parte, componenta constructii ingineresti a decelerat de la 24.2% an/an in mai la 3.4% an/an in iunie, minimul din mai 2019.

In semestrul I constructiile au crescut cu 18.9% an/an, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare si majorarii cheltuielilor de capital ale statului cu 18.7% an/an.

Constructiile noi, reparatiile capitale si reparatiile curente au urcat an/an cu 7%, 49.1%, respectiv 49.4%.

Analiza pe obiecte de constructii evidentiaza majorarea constructiilor ingineresti cu 29.6% an/an in semestrul I, evolutie sustinuta de cresterea investitiilor publice.

Totodata, constructiile de cladiri rezidentiale au urcat cu 18.5% an/an, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare si continuarii Programului Prima Casa.

Nu in ultimul rand, segmentul constructiilor nerezidentiale a crescut cu 5.3% an/an in primul semestru din 2020.

Apreciem ca sectorul constructiilor va fi unul din cele mai dinamice in cadrul ciclului economic post-pandemie, pe fondul persistentei costurilor reale de finantare la un nivel redus si implementarii programelor lansate recent de Uniunea Europeana.Graficul 1. Evolutia sectorului de constructii (MA12, an/an) 

Evolutia sectorului de constructii (MA12, an/an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).