15 mai 2020

Constructiile in crestere cu 32.6% an/an in trimestrul I

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) indica cresterea constructiilor cu un ritm lunar de 2.1%, dinamica an/an accelerand la 29.6% an/an in martie.

Se evidentiaza majorarea lucrarilor de reparatii capitale cu 77.9% an/an.

Constructiile noi au accelerat de la 13.2% an/an in februarie la 14.8% an/an in martie.

Pe de alta parte, ritmul anual al reparatiilor curente s-a temperat de la 76.3% an/an in februarie la 71.1% an/an in martie.

Analiza pe obiecte de constructii evidentiaza cresterea lucrarilor de constructii ingineresti cu 56.9% an/an in martie (ritm record).

De asemenea, constructiile de cladiri rezidentiale au accelerat de la 10.3% an/an in februarie la 17.6% an/an in martie.

Pe de alta parte, dinamica constructiilor nerezidentiale s-a atenuat de la 12.1% an/an in februarie la 7.1% an/an in martie (minimul din ianuarie 2019), ca urmare a incidentei pandemiei.
In trimestrul I constructiile au consemnat un avans de 32.6% an/an, evidentiindu-se cresterea reparatiilor curente cu 75.7% an/an.

Totodata, constructiile noi si reparatiile capitale s-au majorat cu dinamici anuale de 20.3%, respectiv 51.9%.

Analiza pe obiecte de constructii evidentiaza majorarea constructiilor ingineresti cu 53.2% an/an, determinata de proiectele de investitii publice lansate inainte de incidenta pandemiei.

De asemenea, constructii de cladiri rezidentiale au accelerat de la 13.6% an/an in T4 2019 la 21.8% an/an in T1 2020, in contextul climatului pozitiv din piata fortei de munca (inainte de pandemie), nivelului redus al costurilor reale de finantare si continuarii Programului Prima Casa.
Constructiile de cladiri nerezidentiale au decelerat insa de la 74.3% an/an in T4 2019 la 17.6% an/an in T1, evolutie puternic influentata de incidenta pandemiei.

Consideram ca sectorul constructiilor va fi motorul economiei in acest an si vedeta ciclului economic care incepe dupa pandemie (si acestui deceniu), date fiind perspectivele de persistenta a costurilor reale de finantare la un nivel redus/accesibil, precum si potentialul ridicat pentru dezvoltarea infrastructurii critice.


Graficul 1. Evolutia sectorului de constructii (MA12, %, an/an)
Evolutia sectorului de constructii (MA12 procente an per an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).