16 aprilie 2020

Constructiile in crestere cu 34.3% an/an in perioada ianuarie-februarie

Conform Institutului National de Statistica (INS) constructiile au continuat sa inregistreze un ritm anual ridicat de crestere in luna februarie, evolutie influentata de mix-ul relaxat de politici economice (nivelul redus al costurilor reale de finantare, majorarea veniturilor populatiei si cresterea investitiilor publice).

Astfel, acest sector intensiv in capital si forta de munca a crescut cu 23.5% an/an in februarie, in atenuare de la 49.8% an/an in ianuarie si, totodata, cel mai redus ritm din iunie.

Constructiile noi, reparatiile capitale si lucrarile de reparatii curente au inregistrat dinamici anuale de 11.8%, 32.7%, respectiv 70.8% in a doua luna din 2020.

In intervalul ianuarie-februarie 2020 sectorul constructiilor a crescut cu 34.3% an/an, evolutie influentata de mix-ul relaxat de politici economice.

Lucrarile de constructii noi, reparatiile capitale si reparatiile curente s-au majorat cu dinamici an/an de 23.7%, 41.1%, respectiv 76.5%.

Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii se evidentiaza cresterea lucrarilor de constructii nerezidentiale cu 23.3% an/an, evolutie care confirma continuarea fluxurilor investitionale in economie.

Totodata, lucrarile de constructii cladiri rezidentiale au urcat cu 26% an/an, pe fondul nivelului redus la costurilor reale de finantare si majorarii venitului real disponibil al populatiei.

Nu in ultimul rand, constructiile ingineresti s-au majorat cu 49.9% an/an, in contextul evolutiei ascendente a investitiilor publice.

Conform estimarilor econometrice elaborate constructiile au evoluat la un ritm peste potential pentru a opta luna la rand in februarie.

Consideram ca sectorul constructiilor va fi influentat pe termen scurt (indeosebi martie si aprilie) de incidenta pandemiei si masurile de contracarare a acesteia.

Pe de alta parte, ne asteptam ca acest sector intensiv in capital si forta de munca sa fie sustinut in acest deceniu de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de implementarea de investitii pentru ameliorarea infrastructurii critice.

Graficul 1. Volumul lucrarilor de constructii (MA12, an/an)
Volumul lucrarilor de constructii (MA12, an/an)
Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).