16 februarie 2017

Constructiile in scadere cu 4.8% an/an in 2016

Sectorul de constructii (intensiv in capital si forta de munca) a continuat sa scada in decembrie 2016, iar ritmul anual de declin s-a intensificat la 27.7% an/an, conform datelor publicate recent de Institutul National de Statistica (INS).

Evolutia a fost determinata de acumularea de incertitudini din sfera politicii economice (externe si interne) (inclusiv blocajele din infrastructura) si de amânarea unor proiecte pâna la eliminarea taxei pe constructii speciale (masura care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2017).

Astfel, constructiile noi si reparatiile capitale au scazut cu ritmuri an/an de 33.3%, respectiv 41%.

Din perspectiva obiectelor de constructii se noteaza avansul lucrarilor de cladiri rezidentiale cu 16.7% an/an, evolutie sustinuta de: cresterea venitului real disponibil al populatiei; nivelul redus al costurilor de finantare; interesul puternic pentru Programul Prima Casa; rezistenta la distorsiunile determinate de Legea darii in plata.

La popul opus, componentele cladiri nerezidentiale si ingineresti s-au diminuat cu ritmuri an/an de 6.1%, respectiv 40.9% in ultima luna din 2016.

Astfel, anul trecut constructiile au scazut cu 4.8%, cea mai slaba evolutie din 2014. Constructiile noi si reparatiile capitale au consemnat ritmuri de declin de 2.7% an/an, respectiv 23.5% an/an.

Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii majorarea lucrarilor de cladiri rezidentiale (cu 12.1% an/an) a fost contrabalansata de declinul constructiilor ingineresti cu 11.2% an/an.

In scenariul macroeconomic central BT ne asteptam la redinamizarea sectorului de constructii pe termen scurt si la consolidarea dinamicii anuale a componentei structurale in perioada 2017-2019 (in jurul nivelului de 6%).

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).