14 februarie 2018

Constructiile in scadere pentru al doilea an la rand in 2017

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica ajustarea constructiilor (sector intensiv in capital si forta de munca) pentru al doilea an la rand in 2017, evolutie determinata de perceptia ridicata a riscului asociat investitiilor pe termen mediu si de structura dezechilibrata a investitiilor publice.

Astfel, comparativ cu 2016 sectorul de constructii a scazut cu 5.4% in 2017, notandu-se declinul componentelor reparatii capitale si reparatii curente cu 17.7% an/an, respectiv cu 24.6% an/an. Pe de alta parte, lucrarile de constructii noi au crescut cu 4.9% an/an.

Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii se evidentiaza cresterea lucrarilor de constructii cladiri rezidentiale cu 69.7% an/an in 2017, evolutie determinata de majorarea veniturilor populatiei, Programul Prima Casa, nivelul redus al costurilor reale de finantare si cererea ridicata cu scop investitional pe piata imobiliara.

Cu toate acestea, componentele cladiri nerezidentiale si constructii ingineresti au consemnat ritmuri de declin de 12.6% an/an, respectiv 21.3% an/an in 2017.

Subliniem insa faptul ca la finalul anului trecut sectorul de constructii s-a stabilizat si pare sa fi schimbat trendul (din descendent in ascendent), pe fondul momentului favorabil din piata imobiliara si a reluarii investitiilor publice.

Astfel, in dinamica lunara constructiile au crescut pentru a doua luna la rand in decembrie cu un ritm in accelerare la 4.4%. Din perspectiva an/an acest sector a urcat cu 8% in decembrie, cea mai buna evolutie din primavara anului 2016.

Conform scenariului macroeconomic central revizuit sectorul de constructii ar putea creste cu dinamici medii anuale de 3.5% in 2018, 0.2% in 2019, respectiv 1.9% in 2020, dupa ajustarea din 2016 si 2017.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).