Consum in accelerare, investitii in revenire in trimestrul II

Datele comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica accelerarea economiei Romaniei in trimestrul II: ritm de 5.9% an/an, cea mai buna evolutie din T2 2016.

Cererea interna a contribuit cu 7.3 puncte procentuale la aceasta dinamica, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice. Se noteaza cresterea consumului populatiei cu 8% an/an, pe fondul majorarii veniturilor, accelerarii creditarii in RON si climatului pozitiv din piata imobiliara si din piata financiara.

Totodata, investitiile productive au urcat cu 2.4% an/an in T2 2016, dupa scaderea inregistrata pe parcursul a trei trimestre consecutiv. Aceasta evolutie a fost determinata de impulsul exporturilor, accelerarea consumului intern si nivelul redus al costurilor de finantare.

Nu in ultimul rand, consumul public si stocurile companiilor au avut contributii pozitive la dinamica PIB-ului in trimestrul II: 0.3 puncte procentuale, respectiv 1.3 puncte procentuale.

Cererea externa neta s-a deteriorat insa in trimestrul II, pe fondul decelerarii exporturilor: 6.6% an/an, ritm inferior celui consemnat de importuri (9.5% an/an).

Astfel, in semestrul I PIB-ul intern a urcat cu 5.8% an/an, evolutie determinata de dinamica cererii interne, sustinuta de nivelul redus al costurilor de finantare si de politicile fiscal-bugetare si de venituri pro-ciclice.

Consumul populatiei (principala componenta a PIB) s-a majorat cu 7.7% an/an, iar consumul public a consemnat un avans de 3.2% an/an.

Investitiile productive au crescut in prima jumatate a anului curent, dar cu un ritm mai lent, de 1.1%, pe fondul tensiunilor din spatiul public si a acumularii de riscuri la adresa stabilitatii macro-financiare pe termen mediu.

Contributie pozitiva la dinamica economiei in semestrul I au avut si stocurile companiilor (0.8 puncte procentuale).

Pe de alta parte, cererea externa neta nu a contribuit favorabil la evolutia PIB-ului in perioada ianuarie-iunie, dat fiind ca exporturile au crescut cu 8.7% an/an, ritm inferior importurilor (10% an/an).

Analizand din perspectiva ofertei agregate se observa dinamica IT&C (12.7% an/an in primele sase luni ale anului).

Cresteri importante au inregistrat si segmentele comert cu ridicata si amanuntul/reparare auto-moto/transport si depozitare/HORECA (8.1% an/an) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice/servicii administrative/servicii suport (10.6% an/an).

De asemenea, industria a crescut cu 7.3% an/an, iar agricultura a consemnat un avans de 2.3% an/an in perioada ianuarie-iunie 2017.

La polul opus, constructiile au scazut cu 4.7% an/an in semestrul I, pe fondul climatului investitional dificil.

Pe termen scurt ne asteptam la decelerarea dinamicii anuale a PIB, evolutie influentata de perspectiva majorarii costurilor de finantare, tensiunile din spatiul public si deteriorarea echilibrelor macroeconomice.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).