07 iunie 2016

Consumul privat a accelerat, dar investitiile au decelerat in T1 2016

Astazi Institutul National de Statistica (INS) a publicat estimarile provizorii (1) cu privire la evolutia PIB-ului si componentelor acestuia in trimestrul I 2016. Se confirma cifrele preliminare: economia a accelerat in primele trei luni ale anului curent – ritm trimestrial de 1.6%, dinamica anuala de 4.3%.

Analizand dinamica anuala a PIB din perspectiva cererii agregate se noteaza accelerarea cererii interne (contributie de 7.7 puncte procentuale), evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice.

Consumul populatiei (principala componenta a PIB, cu o pondere de peste 60%) a accelerat la 10% an/an, cel mai bun ritm din T3 2008, dinamica influentata de cresterea veniturilor, scaderea cotelor TVA, diminuarea somajului, avansul creditului in moneda nationala si o fiscalizare mai activa a economiei.

Investitiile productive au decelerat la 7% an/an, pe fondul resimtirii undei de turbulente din pietele financiare internationale de la inceputul anului, dar si a presiunilor populiste pe plan intern (concretizate prin aplicarea unor masuri cu impact nefavorabil pentru stabilitatea macro-financiara pe termen mediu).

Nu in ultimul rand, consumul public a contribuit cu 0.4 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB: componentele individuala si colectiva au crescut cu ritmuri an/an de 2.6%, respectiv 2.8%.

Pe de alta parte, cererea externa neta s-a deteriorat, contribuind cu -3.4 puncte procentuale la dinamica PIB in T1, dat fiind ca importurile au continuat sa creasca cu un ritm superior exporturilor (8% an/an vs. 1.2% an/an).

Nu in ultimul rand, stocurile companiilor au avut o contributie negativa la dinamica PIB in T1 2016 (-0.4 puncte procentuale).

Din analiza ofertei agregate se observa continuarea momentului favorabil la nivel de IT&C (steaua economiei interne) (avans cu 7.6% an/an) si accelerarea activitatilor de comert/reparare auto-moto/transport & depozitare/HORECA (13.1% an/an).

Industria si constructiile au urcat cu 0.5% an/an, respectiv 1.9% an/an, iar agricultura a scazut cu 1.1% an/an.

 

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).