03 martie 2016

Consumul privat continua procesul de accelerare

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica cresterea comertului cu amanuntul (barometru pentru consumul privat) pentru a opta luna la rand in ianuarie, cu un ritm lunar de 1.9%.

Se noteaza avansul vanzarilor de carburanti (7% luna/luna), determinat de scaderea preturilor la pompa (in contextul declinului cotatiilor internationale la titei spre minimele din ultimii 13 ani si reducerii cotei generale de TVA, de la 24% la 20%).

Componenta alimente/bauturi/tutun a crescut cu un ritm lunar de 1.4%, iar vanzarile de produse nealimentare au stagnat in ianuarie.

In dinamica an/an comertul cu amanuntul a accelerat la 15.6% in ianuarie (cel mai bun ritm din toamna lui 2008), notandu-se cresterea vanzarilor de alimente/bauturi/tutun cu 26.8%, dinamica determinata de: diminuarea cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9% din 1 iunie 2015), ameliorarea din piata fortei de munca, imbunatatirea colectarii fiscale.

Componenta bunuri nealimentare a crescut cu 10.8% an/an (notandu-se accelerarea vanzarilor de textile/imbracaminte/incaltaminte la 28% an/an), ca urmare a majorarii venitului real disponibil al populatiei (la care a contribuit si reducerea TVA (de la 24% la 20%)) si relansarii creditarii in RON (data fiind scaderea ratelor de dobanda).

Vanzarile de carburanti au consemnat un avans de 5.8% an/an, evolutie sustinuta de: scaderea cotatiilor internationale la titei; reducerea cotei generale de TVA; majorarea veniturilor populatiei; accelerarea investitiilor productive in economie. 

Aceste evolutii confirma scenariul macro-econometric central BT, conform caruia momentul favorabil din sfera consumului privat se va consolida in trimestrele urmatoare: ritmuri medii anuale de 5.8% in 2016, 5.5% in 2017, respectiv 5% in 2018.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).