15 decembrie 2015

Cont curent in deteriorare, investitii straine in crestere si datorie externa in scadere

Conform datelor publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 906 milioane EUR in perioada ianuarie-octombrie anul curent, in intensificare cu 84.9% an/an.

Se noteaza deteriorarea componentelor balanta comerciala cu bunuri (deficit de 5.8 miliarde EUR, in adancire cu 27.6% an/an) si venituri primare (deficit de 3.1 miliarde EUR, in intensificare cu 36.6% an/an).

Pe de alta parte, componentele balanta comerciala cu servicii si venituri secundare au consemnat excedent in majorare: cu 15.5% an/an (la 5.6 miliarde EUR), respectiv cu 63.7% an/an (la 2.3 miliarde EUR).

Totodata, datele BNR indica cresterea investitiilor straine directe cu 13.2% an/an, la 2.8 miliarde EUR in perioada ianuarie-octombrie, evolutie care exprima premise mai bune pentru economia interna pe termen mediu.

Nu in ultimul rand, datoria externa totala s-a redus cu 4.5% ytd, la 90.5 miliarde EUR in intervalul ianuarie-octombrie, conform statisticilor BNR. Aceasta evolutie a fost determinata de scaderea datoriei externe pe termen lung, cu 6.3% ytd, la 71.1 miliarde EUR, pe fondul scaderii costurilor de finantare, ameliorarii climatului macroeconomic, rambursarii imprumutului catre FMI si declinului ratelor de dobanda la depozite.

In scenariul macro-econometric central ne asteptam la deteriorarea contului curent al balantei de plati (deficit in intensificare spre pragul de 3% din PIB in 2018) si la reducerea ponderii datoriei externe totale in PIB (de la 63% in 2014 la circa 53% in 2018).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).