27 martie 2018

Contul curent al balantei de plati in deteriorare in ianuarie

Statisticile recent publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica continuarea tendintei de deteriorare a contului curent al balantei de plati la inceputul anului curent, pe fondul climatului pozitiv din sfera cererii interne.

Conform datelor BNR contul curent al balantei de plati a inregistrat un excedent de 216 milioane EUR in luna ianuarie, in ajustare cu 16.3% an/an.

Evolutia a fost determinata de adancirea deficitului balantei comerciale cu bunuri cu 30.1% an/an la 731 milioane EUR.

Pe de alta parte, excedentul balantei comerciale cu servicii a crescut cu 0.5% an/an la 599 milioane EUR.

De asemenea, surplusul balantei veniturilor primare a urcat cu 31.6% an/an la 229 milioane EUR in ianuarie.

Nu in ultimul rand, balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent de 119 milioane EUR in ianuarie, in intensificare cu 138% an/an.

Conform scenariului macroeconomic central BT, revizuit recent, tendinta de deteriorare a contului curent va continua in trimestrele urmatoare, ponderea acestuia in PIB fiind previzionata la 3.9% in 2018, 4.2% in 2019, respectiv 4.3% in 2020.

 

 

 

 

 

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).