17 martie 2016

Contul curent s-a deteriorat, iar datoria externa a scazut in ianuarie

Recent Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat statisticile cu privire la evolutia contului curent al balantei de plati, investitiilor straine directe si datoriei externe totale in luna ianuarie.

Datele BNR indica deteriorarea contului curent in prima luna a anului: excedent de 168 milioane EUR (cu 46% an/an sub nivelul din ianuarie 2015). La aceasta evolutie au contribuit intensificarea deficitului balantei comerciale cu bunuri (cu 112% an/an, la 371 milioane EUR) si deteriorarea componentei venituri primare (deficit de 116 milioane EUR comparativ cu excedentul de 61 milioane EUR din ianuarie 2015).

Se noteaza insa majorarea surplusului balantei comerciale cu servicii (cu 14% an/an, la 474 milioane EUR), precum si amelioarea componentei venituri secundare (excedent de 181 milioane EUR, in urcare de la 8 milioane EUR in ianuarie 2015).

Pe de alta parte, investitiile straine directe au scazut cu 9.8% an/an la 286 milioane EUR, pe fondul intensificarii perceptiei de risc investitional (data fiind unda de turbulente din pietele financiare internationale).

In ceea ce priveste datoria externa totala, datele BNR indica continuarea tendintei de scadere in ianuarie (cu 1.3% ytd, la 89.7 miliarde EUR), evolutie sustinuta de: reducerea ratelor de dobanda (activa si pasiva), intensificarea perceptiei de risc investitional si rambusari (spre exemplu, BNR a rambursat ultima transa (de 122 milioane EUR) din imprumutul de la FMI).

Datoria externa totala pe termen lung s-a redus cu 1.6% la 69.9 miliarde EUR:

  1. componenta privata a scazut cu 1.7% ytd la 37.5 miliarde EUR, notandu-se declinul depozitelor nerezidentilor cu 3.9% ytd, la 5 miliarde EUR (date fiind scaderea ratelor de dobanda si intensificarea perceptiei de risc investitional);
  2. datoria publica directa externa a consemnat un declin de 1.1% ytd, la 30.6 miliarde EUR (evolutie influentata de declinul costurilor de finantare).

Totodata, datoria externa totala pe termen scurt s-a redus cu 0.4% ytd, la 19.8 miliarde EUR.

In scenariul central ne asteptam la deteriorarea contului curent si la continuarea tendintei de scadere a ponderii datoriei externe totale in PIB pe termen mediu (2016-2018).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).