22 mai 2015

Convergenta catre Europa

Conform Eurostat indicatorul PIB/locuitor (la paritatea puterii de cumpărare) a crescut la 54% din media UE în 2013. Se mențin divergențe importante între regiuni: București-Ilfov (131%), Vest (59%), Centru (51%), iar celelalte cinci (Nord-Est, Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Sud-Est și Nord-Vest) sunt incluse în topul celor mai sărace 20 din Uniunea Europeană (sub 50% din media UE).

Conform previziunilor elaborate de Banca Transilvania nivelul PIB/locuitor din România (la paritatea puterii de cumpărare) s-ar putea apropia de 57% din media Zonei Euro până la final de 2017.

Subliniem faptul că nivelul PIB/locuitor reprezintă unul din indicatorii convergenței economice reale către media Europeană.

O convergență durabilă a acestui indicator către media europeană constituie o condiție necesară, dar nu și suficientă pentru o performanță pozitivă a economiei interne după aderarea la Zona Euro.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).