24 mai 2016

Convergenta europeana a Romaniei – repere poloneze

Odata depasite valurile crizei economico-financiare globale problema convergentei economice reale a revenit in prim plan in cadrul tarilor membre ale Uniunii Europene. De altfel, convergenta economica (nominala si reala) constituie axul central al procesului de integrare economica si monetara europeana.  

Economia Romaniei a intrat inca din 2014 in ciclul economic post-criza, aspect reflectat de dinamica investitiilor productive. Relansarea economica (dupa aproximativ sase ani de ajustare macro-financiara fara precedent) reprezinta un moment favorabil pentru intensificarea convergentei economice reale spre nivelul mediu din tarile europene.

In acest context, Polonia poate constitui o referinta pentru procesul de dezvoltare economica din Romania.

Dupa cum se poate nota in graficul de mai jos Polonia a inregistrat o performanta economica superioara celei consemnate de economia interna dupa 1989. Conform estimarilor elaborate utilizand baza de date a Fondului Monetar International, in intervalul 1989-2015 economia poloneza a crescut cu un ritm mediu anual de 3.2%, mai ridicat comparativ cu cel consemnat de Romania de 1.2%. Anul trecut nivelul PIB/locuitor din Polonia se situa cu aproximativ cu aproximativ 40% peste cel inregistrat in Romania.

Aceasta performanta macro-economica a Poloniei a fost determinata, in principal, de reformele structurale (“Terapia de Soc”) implementate imediat dupa iesirea din economia de stat.

Reusita acestor reforme a fost recunoscuta de Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) care a decis includerea Poloniei in categoria tarilor dezvoltate inca din 1996.

Au urmat reformele pentru aderarea la Uniunea Europeana, care au condus la intrari masive de capitaluri straine, dar si la cresterea eficientei investitiilor in economie.

Nu in ultimul rand, comportamentul economic relativ echilibrat si consecvent din ultimele decenii coroborat cu reformele pentru dezvoltarea pietei financiare sunt factori care au permis Poloniei sa evite recesiunea in perioada crizei economico-financiare globale.

 

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).