25 martie 2020

Creditarea a accelerat in februarie 2020

Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) soldul creditului neguvernamental total a crescut pentru a doua luna la rand in februarie, cu un ritm lunar de 0.5%, la 271.1 miliarde RON (maxim istoric).

Soldul creditului neguvernamental denominat in valuta a urcat cu 1.3% luna/luna la 89.4 miliarde RON (cel mai ridicat nivel din noiembrie 2017), pe fondul perspectivei de persistenta a costurilor de finantare la EUR la un nivel redus pe termen mediu.

De asemenea, soldul creditului neguvernamental denominat in RON a crescut cu o dinamica lunara de 0.1% la 181.6 miliarde RON (nivel record), evolutie determinata de majorarea componentei populatie cu 1% luna/luna la 110.4 miliarde RON.

Ritmul anual al soldului creditului neguvernamental a accelerat de la 6.9% in ianuarie la 7.6% in februarie (maximul din septembrie). 

Aceasta evolutie a fost determinata de accelerarea creditului in valuta la 3.4% an/an (maximul din septembrie): majorarea segmentului companii cu 12.8% an/an a contrabalansat declinul componentei populatie cu 8.9% an/an.

Soldul creditului neguvernamental denominat in RON a decelerat de la 10% an/an in ianuarie la 9.8% an/an in februarie: segmentele populatie si companii au urcat cu 14.4% an/an, respectiv 3.3% an/an.

In abordarea alternativa, creditul acordat populatiei a urcat cu 1% ytd la 144.4 miliarde RON in februarie, pe fondul climatului pozitiv din piata fortei de munca, nivelului redus al costurilor reale de finantare si momentului favorabil din sectorul bancar: creditul de consum a crescut cu 0.4% ytd la 60.3 miliarde RON (maximul din noiembrie); creditul ipotecar s-a majorat cu 1.5% ytd la 82.4 miliarde RON (nivel record).

Totodata, soldul creditului directionat companiilor a crescut cu 1.7% ytd la 126.6 miliarde RON in februarie, pe fondul avansului componentei valutare cu 6% ytd, in contextul evolutiei favorabile a investitiilor productive in debutul anului si perspectivelor de persistenta a costurilor reale de finantare in EUR la un nivel redus pe termen mediu.

Ponderea creditului in RON in totalul creditului neguvernamental s-a diminuat de la 67.3% in ianuarie la 67% in februarie, minimul din octombrie.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).