24 martie 2017

Creditarea a accelerat in februarie

Statisticile BNR indica accelerarea pietei creditului in februarie, confirmandu-se rezistenta la tensiunile din sfera publica, dar si scenariul macroeconomic central BT.

Consideram ca evolutia a fost determinata de factori precum: nivelul redus al ratelor de dobanda, excesul de lichiditate si consolidarea increderii consumatorilor si companiilor.

Astfel, soldul creditului neguvernamental total a crescut cu un ritm lunar de 0.8%, la 219.8 miliarde RON in februarie.

Se noteaza majorarea creditului denominat in moneda nationala cu 1.4% luna/luna, la 126.9 miliarde RON (nivel maxim istoric), evolutie care reflecta si interesul mediului privat de a profita de finalul perioadei banilor ieftini. Creditul acordat populatiei a crescut cu un ritm lunar de 1.2%, la 67.1 miliarde RON, in timp ce soldul creditului catre companii a urcat cu 1.6% luna/luna, la 59.8 miliarde RON.

Totodata, creditul in valuta a crescut cu un ritm lunar de 0.1%, la 93 miliarde RON luna trecuta. Aceasta evolutie a fost determinata de dinamica creditarii companiilor (avans cu 0.9% luna/luna, la 47 miliarde RON), evolutie influentata de nivelul minim istoric al costurilor de finantare la EUR. Pe de alta parte, creditul acordat populatiei s-a redus cu o dinamica lunara de 0.7%, la 45.9 miliarde RON.

Raportat la februarie 2016 soldul creditului neguvernamental a consemnat un avans de 2.1%, cea mai puternica dinamica din mai 2016.

Se evidentiaza cresterea creditului in RON cu 13.9% an/an, segmentele populatie si companii urcand cu 24%, respectiv 4.4%.

De asemenea, ritmul de declin din sfera creditului in valuta s-a temperat in februarie la 10.6% an/an (cel mai redus din octombrie 2016): componentele populatie si companii au scazut cu 13.6% an/an si 7.3% an/an.

Astfel, la final de februarie ponderea componentei RON in totalul creditului neguvernamental s-a situat la 57.7% (nivel record).

Prin urmare, in perioada ianuarie-februarie 2017 soldul creditului neguvernamental total s-a redus cu 0.1% ytd: majorarea componentei RON cu 0.7% ytd a contrabalansat de declinul segmentului valutar cu 1.3% ytd.

In abordarea alternativa, creditarea populatiei a stagnat la 113 miliarde RON la doua luni din 2017. Scaderea creditului de consum cu 1% ytd (la 51.4 miliarde RON) a fost contrabalansata de cresterea creditului ipotecar cu 0.8% ytd, la 58.9 miliarde RON (nivel maxim istoric).

Pe de alta parte, creditul acordat companiilor s-a diminuat cu 0.23% ytd, la 106.8 miliarde RON in perioada ianuarie-februarie 2017.

In scenariul central de previziune ne asteptam la majorarea soldului creditului neguvernamental total cu dinamici medii anuale de 2.9% in 2017, 3.7% in 2018 si 2.2% in 2019.

 

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).