27 martie 2018

Creditarea a decelerat in februarie

Statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica cresterea soldului creditului neguvernamental total pentru a doua luna la rand in februarie, cu 0.2% fata de ianuarie, la 233.3 miliarde RON.

Se evidentiaza majorarea creditului denominat in moneda nationala cu un ritm lunar de 0.4%, la 146.8 miliarde RON (maxim istoric), evolutie determinata de cresterea segmentului persoane fizice cu 1% luna/luna la 81.5 miliarde RON. Creditul in RON catre companii s-a ajustat cu o dinamica lunara de 0.3%, la 65.4 miliarde RON.

Creditul denominat in valuta a stagnat la 86.5 miliarde RON in februarie, pe fondul divergentei dintre cresterea componentei companii cu un ritm lunar de 0.6% (la 45.4 miliarde RON) si scaderea segmentului populatie cu 0.7% luna/luna (la 41 miliarde RON).

In dinamica an/an soldul creditului neguvernamental a crescut cu 6.1% in februarie, in decelerare de la 6.8% in ianuarie.

Creditul denominat in RON s-a majorat cu 15.8% an/an, evolutie sustinuta de dinamica economiei la un ritm peste potential si de nivelul scazut si accesibil al ratelor reale de dobanda: segmentele populatie si companii au crescut cu 21.4% an/an, respectiv 9.4% an/an.

La polul opus, creditul denominat in valuta s-a ajustat cu 7% an/an in februarie: componentele populatie si companii au consemnat ritmuri de declin de 10.6% an/an, respectiv 3.4% an/an.

In abordarea alternativa creditul acordat populatiei a urcat cu 0.6% ytd la 122.5 miliarde RON (maxim istoric) in februarie, notandu-se avansul segmentului ipotecar cu 1.5% ytd la 67.1 miliarde RON (nivel record). Creditul de consum s-a ajustat cu 0.5% ytd la 53.6 miliarde RON.

Creditul acordat companiilor a consemnat un avans de 0.3% ytd la 110.8 miliarde RON la doua luni din 2018.

La finele lunii februarie ponderea creditului in RON in totalul creditului neguvernamental s-a situat la 62.9% (maxim istoric).

Conform scenariului macroeconomic central BT soldul creditului neguvernamental ar putea creste cu dinamici medii anuale de 3.9% in 2018, 2.2% in 2019 si 0.9% in 2020.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).