27 ianuarie 2016

Creditarea accelereaza, depozitele ating noi maxime

Astăzi Banca Națională a României (BNR) a comunicat datele privind evoluția creditelor și depozitelor neguvernamentale în decembrie 2015.

Conform BNR creditul neguvernamental total a crescut cu 3% an/an (ritmul maxim din toamna anului 2012), la 217.5 miliarde RON în decembrie. Această evoluție a fost determinată de accelerarea creditului în RON, la 19.7% an/an (cea mai bună dinamică de la început de 2009) (110.3 miliarde RON), performanță susținută de ameliorarea cererii interne și dinamizarea ofertei bancare, într-un context caracterizat prin declinul ratelor de dobândă spre noi minime istorice. Creditul în RON acordat populației și cel către companii s-au majorat an/an cu 31.1%, respectiv 11%.

Pe de altă parte, creditul neguvernamental în valută a scăzut cu 9.9% an/an, la 107.2 miliarde RON în decembrie: componentele populație și companii s-au diminuat cu 10.7% an/an, respectiv cu 9.1% an/an.

În abordarea alternativă, creditul total acordat populației a crescut cu 5.7% an/an, la 108 miliarde RON, iar creditul către companii a urcat cu 0.5% an/an, la 109.6 miliarde RON în decembrie.

Totodată, datele BNR indică creșterea depozitelor neguvernamentale cu 8.6% an/an, la 253.5 miliarde RON în decembrie, un nivel maxim istoric. Depozitele în RON au urcat cu 9.8% an/an, la 171.3 miliarde RON, în timp ce depozitele în valută s-au majorat cu 6.3% an/an, la 82.1 miliarde RON.

Depozitele totale ale populației au crescut cu 6.4% an/an, la 146.8 miliarde RON, în timp ce depozitele companiilor au urcat cu 11.9% an/an, la 106.7 miliarde RON.

Prin urmare, raportul credite/depozite a scăzut la 85.8% în decembrie, un nivel minim istoric.

Dinamica creditelor și depozitelor neguvernamentale în 2015 a fost influențată de accelerarea economiei prin intermediul cererii interne, declinul ratelor de dobândă spre minime istorice (atât pentru depozite, dar și pentru credite), redinamizarea ofertei bancare, prudența companiilor și a populației (creșterea ratei de economisire).

Conform scenariului central actualizat creditul neguvernamental ar putea crește cu ritmuri medii anuale de 5.5% în 2016, 7.4% în 2017 și 8.9% în 2018.

Pentru perioada următoare ne așteptăm ca dinamica creditelor și depozitelor neguvernamentale să fie influențată de evoluțiile/perspectivele macroeconomice globale/europene/interne, precum și de factori specifici, cum ar fi conținutul final al Legii Dării în Plată și noile reglementări bancare în țările din regiune.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).