03 mai 2017

Creditarea in accelerare, soldul la maximele din 2013 in martie

Conform datelor comunicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) soldul creditului neguvernamental total a crescut pentru a doua luna la rand in martie, cu 1.5% fata de februarie, la 223.1 miliarde RON (maximul din vara anului 2013).

Consideram ca aceasta evolutie a fost determinata atat de accelerarea cererii de credite (pe fondul consolidarii climatului pozitiv in sfera consumului, redinamizarii investitiilor productive si accelerarii exporturilor), dar si de factorii din sfera ofertei: nivelul accesibil al costurilor de finantare si excesul de lichiditate din sectorul bancar.

Se evidentiaza cresterea creditului in RON, cu un ritm lunar de 2.4%, la 129.9 miliarde RON (nivel maxim istoric). Creditul acordat persoanelor fizice a consemnat un avans de 2%, la 68.4 miliarde RON. De asemenea, componenta persoane juridice a urcat cu 2.9% luna/luna, la 61.5 miliarde RON in martie.

Totodata, creditul neguvernamental in valuta a crescut cu o dinamica lunara de 0.2%, la 93.2 miliarde RON, pe fondul majorarii componentei companii cu 0.9%, la 47.5 miliarde RON, sub influenta nivelului redus al costurilor de finantare in EUR.  

In dinamica an/an creditul privat a consemnat un avans de 3.14% in martie (cel mai rapid ritm din toamna 2012), pe fondul accelerarii componentei RON (la 14.1%) si atenuarii ritmului de declin pe segmentul valuta (la 9.1% an/an).

La finele lunii martie ponderea creditului in RON in totalul creditului neguvernamental s-a situat la 58.2% (nivel maxim istoric).

In primul trimestru al anului curent soldul creditului neguvernamental a urcat cu 1.4% ytd: cresterea segmentului RON cu 3.2% ytd a contrabalansat declinul componentei valutare cu 1% ytd.

In abordarea alternativa creditul total acordat companiilor s-a majorat cu 1.8% ytd, la 109 miliarde RON in trimestrul I.

De asemenea, creditul total catre populatie a urcat cu 1% ytd, la 114.1 miliarde RON. Creditul de consum a crescut cu 0.6% ytd la 52.2 miliarde RON (maximul ultimelor patru luni), iar creditul pentru locuinte s-a majorat cu 1.9% ytd, la 59.6 miliarde RON (maxim istoric).

In scenariul central BT previzionam accelerarea creditarii in trimestrele urmatoare, pe fondul consolidarii ciclului economic post-criza si a climatului pozitiv din sectorul bancar. In acest scenariu soldul mediu anual al creditului neguvernamental ar putea creste cu 4.2% in 2017, 4.6% in 2018 si 3.1% in 2019.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).