26 octombrie 2015

Creditul in RON a depasit creditul in valuta in luna septembrie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat evolutia creditului neguvernamental in septembrie.

Datele BNR confirma scenariul inflexiunii pietei creditului in 2015 (de la dinamica anuala negativa la dinamica anuala pozitiva), evolutie determinata atat de relansarea cererii interne, dar si de restructurarile din sectorul bancar si de declinul costurilor de finantare.

Astfel, creditul neguvernamental total a crescut pentru a doua luna la rand in septembrie, cu un ritm lunar de 0.2% (0.6% an/an), la 214.3 miliarde RON. Se noteaza accelerarea dinamicii creditului in moneda nationala, in urcare cu 2.2% luna/luna (16.8% an/an), la 107.7 miliarde RON.

Prin urmare, ponderea creditului in RON in totalul creditului neguvernamental a depasit pragul de 50% in septembrie (50.2%), pentru prima oara din vara anului 2007.

Pe de alta parte, creditul in valuta a scazut cu 1.7% luna/luna (respectiv cu 11.8% an/an), la 106.6 miliarde RON, evolutie determinata de factori precum: reducerea expunerii la risc valutar; disponibilitatea Programului Prima Casa doar in RON incepand cu toamna anului 2013.

Astfel, in primele noua luni ale anului creditul neguvernamental a urcat cu 1.6% ytd, dat fiind ca avansul creditului in RON (16.9% ytd) a contrabalansat declinul creditului in valuta (cu 10.3% ytd).

In analiza alternativa, creditul acordat populatiei a consemnat un avans de 2.6% ytd, la 104.8 miliarde RON, iar cel catre companii a crescut cu doar 0.6% ytd, la 109.6 miliarde RON in perioada ianuarie-septembrie.

Statisticile comunicate de BNR confirma scenariul macro-econometric central al Bancii Transilvania. In acest scenariu creditul neguvernamental total ar putea creste cu ritmuri medii anuale de 7.9% in 2016, 10.5% in 2017, respectiv 13.6% in 2018, dupa inflexiunea din 2015 (-0.5% an/an).

Creditul neguvernamental

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).