04 martie 2016

Creditul in RON acordat populatiei la maxime istorice

Conform statisticilor publicate recent de Banca Nationala a Romaniei in luna ianuarie creditul neguvernamental total a crescut cu 2.8% an/an, la 216.1 miliarde RON.

Aceasta evolutie a fost determinata de faptul ca accelerarea creditului in moneda nationala (la 20.1% an/an (sold de 110 miliarde RON), cea mai buna dinamica din ultimii sapte ani) a contrabalansat declinul creditului in valuta (cu 10.6% an/an (sold de 106.1 miliarde RON)).

Astfel, la finalul lunii ianuarie 2016 ponderea componentei RON in totalul creditului neguvernamental se situa la 50.9%, nivelul maxim din vara anului 2007.

Performanta creditului in RON in ultima perioada a fost determinata de o serie de factori, printre care mentionam: relansarea economica prin intermediul cererii interne (consum privat si investitii); ameliorarea increderii (populatiei si companiilor) privind dinamica economiei pe termen scurt si mediu, influentata si de politicile economice relaxate (nivelul minim istoric al ratei de dobanda de politica monetara, scaderea TVA, majorarea salariilor publice); declinul ratelor de dobanda la RON catre minime istorice; redinamizarea ofertei bancare.

Se evidentiaza evolutia creditului in RON catre populatie, indicator care a atins noi maxime istorice in ianuarie: 52.9 miliarde RON, in urcare cu 31.3% an/an.

Aceasta evolutie a fost determinata de dinamica componentei ipotecare, influentata si de normele de reglementare (Programul Prima Casa este disponibil doar in RON din toamna anului 2013): sold de 19.1 miliarde RON in ianuarie (maxim istoric), in crestere cu 93.9% an/an. Astfel, la final de ianuarie ponderea creditului ipotecar in RON in creditul acordat populatiei in moneda nationala se situa la 36% (maxim istoric).

Pentru perioada urmatoare se mentin perspective favorabile pentru evolutia creditului neguvernamental in RON (atat catre populatie, dar si catre companii), insa dinamica ar putea fi influentata de posibilele modificari legislative (cum ar fi proiectul Legii darii in plata).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).