23 iulie 2015

Creditul in RON catre populatie a accelerat la 24.7% an/an in iunie

Statisticile publicate astazi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica cresterea creditului neguvernamental total pentru a doua luna la rand in iunie, cu un ritm lunar de 1.1%, la 215.1 miliarde RON (maximul ultimelor 12 luni).

Creditul neguvernamental in RON a accelerat (+3.9% luna/luna, la 102.4 miliarde RON), sustinut de nivelul redus al ratelor de dobanda, tendinta ascendenta a economiei si relansarea creditarii. Creditul catre populatie a crescut cu un ritm lunar de 5%, la 46 miliarde RON. Creditul acordat companiilor s-a majorat cu 3% luna/luna, la 56.5 miliarde RON.

Creditul neguvernamental in valuta a continuat sa scada in iunie, cu un ritm lunar de 1.4%, la 112.7 miliarde RON, dat fiind declinului componentei populatie (cu 2.7%, la 59.1 miliarde RON). Componenta companii a inflexionat, urcand cu 0.2% luna/luna, la 53.6 miliarde RON.

Din perspectiva analizei dinamicii an/an, ritmul de scadere a creditului neguvernamental total s-a temperat la doar 0.1% in iunie.

Creditul in RON a accelerat la 13.2% an/an, notandu-se dinamica componentei populatie: +24.7% an/an, cel mai bun ritm din 2008. Componenta companii a accelerat la 5.4% an/an.

Pe de alta parte, creditul in valuta a continuat sa scada, insa cu un ritm in atenuare, de 9.8% an/an in iunie: componenta persoane fizice s-a diminuat cu 8.4% an/an, iar componenta persoane juridice a scazut cu 11.3% an/an.

Astfel, in primele sase luni ale anului creditul neguvernamental total a crescut cu 2% ytd: dinamica componentei RON (+11.2% ytd) a contrabalansat declinul componentei valutare (cu 5.2%). In sfera creditului in RON componenta populatie a crescut cu 14.5% ytd, iar componenta companii a urcat cu 8.7%.

In ceea ce priveste creditul in valuta componenta persoane fizice a scazut cu 4.7% ytd, iar componenta companii s-a diminuat cu 5.8% ytd.

In abordarea alternativa, creditul total acordat populatiei a crescut cu 2.8% ytd, la 105 miliarde RON, iar creditul catre companii a urcat cu 1.1% ytd, la 110.1 miliarde RON.

La finalul lunii iunie ponderea componentei RON in totalul creditului neguvernamental se situa la 47.6% (maximul din 2007).

Am actualizat scenariul central de previziune pentru creditul neguvernamental total, prin incorporarea dinamicii recente a indicatorilor monetari, dar si evolutiile macro-financiare externe si interne. Noile previziuni indica o accelerare pe termen scurt si mediu, dupa inflexiunea de la jumatatea anului curent: in dinamica medie anuala ne asteptam la cresteri cu 8.5% in 2016 si cu 12.6% in 2017, dupa stagnarea previzionata pentru 2015.

 Creditul neguvernamental

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).