24 august 2016

Creditul neguvernamental a continuat sa se ajusteze in iulie

Datele publicate astazi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica continuarea ajustarilor pe piata creditului in iulie. Consideram ca aceasta evolutie a fost determinata de provocarile din sfera cererii de credite, data fiind abordarea prudenta a companiilor si populatiei, in contextul cresterii veniturilor si ameliorarii pozitiei bilantiere.

Astfel, creditul neguvernamental total a scazut pentru a doua luna consecutiv in iulie, cu un ritm lunar de 0.7%, la 216.1 miliarde RON (minimul ultimelor cinci luni). Evolutia a fost determinata de scaderea creditului in valuta, pentru a opta luna la rand, cu o rata lunara de 2%, la 96.6 miliarde RON (minimul din primavara anului 2008): componentele populatie si companii s-au redus cu 2.4% (la 49.2 miliarde RON), respectiv cu 1.7% (la 47.4 miliarde RON).

Pe de alta parte, se noteaza cresterea creditului in RON pentru a sasea luna la rand, cu un ritm lunar de 0.5%, la 119.5 miliarde RON (maxim istoric). Creditul acordat populatiei a urcat cu 1.9% luna/luna la 61.2 miliarde RON, iar componenta companii s-a redus cu 1% luna/luna, la 58.3 miliarde RON.

Raportat la iulie 2015 creditul neguvernamental total a crescut cu 1.8%, dinamica anuala in accelerare de la 1.2% in iunie.

Se observa majorarea creditului in RON cu 15.7% an/an, iar in cadrul acesteia avansul creditului catre populatie, cu 29% an/an. Componenta corporate a urcat cu doar 4.4% an/an.

La polul opus, creditul neguvernamental in valuta s-a redus cu 11.4% an/an: componentele populatie si corporate au scazut cu 13.2%, respectiv cu 9.4%.

Astfel, in primele sapte luni ale anului curent creditul neguvernamental total s-a diminuat cu 0.6% ytd, pe fondul scaderii componentei valutare cu 9.9% ytd.

Pe de alta parte, creditul neguvernamental in RON a crescut cu 8.4% ytd, notandu-se dinamica componentei populatie: avans cu 16.4% ytd (creditul ipotecar s-a majorat cu 35.4% ytd la 25.3 miliarde RON, iar cel de consum a urcat cu 6.8% la 33.5 miliarde RON). Creditul in RON acordat companiilor a consemnat un avans de doar 1.1% ytd.

Alternativ, in perioada ianuarie-iulie 2016 creditul neguvernamental total acordat populatiei a urcat cu 2.3% ytd la 110.5 miliarde RON, evolutie influentata de: declinul costurilor de finantare; cresterea cererii pentru credite ipotecare inainte de promulgarea Legii darii in plata; ameliorarea veniturilor populatiei, cu impact pozitiv pentru increderea consumatorilor.

Pe de alta parte, creditul corporate s-a redus cu 3.6% ytd la 105.7 miliarde RON, evolutie determinata de: natura temporara a impulsului fiscal; semnalele de final de ciclu post-criza in industria globala; intensificarea provocarilor la nivelul UE; ameliorarea pozitiei financiare a companiilor; lipsa increderii pentru realizarea de investitii pe termen lung.

La final de iulie ponderea componentei RON in totalul creditului neguvernamental s-a situat la 55.3% (maxim istoric).

Deocamdata mentinem scenariul central pe termen mediu pentru piata creditului neguvernamental: dinamica medie anuala de 2.3% in 2016, 5.1% in 2017, respectiv 6% in 2018.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).