23 septembrie 2020   |   Timp de citire: 4 minute

Creditul neguvernamental in accelerare in luna august

Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica cresterea creditului neguvernamental pentru a treia luna la rand in august, cu 0.9% fata de iulie, la 274.5 miliarde RON (nivel record), evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice (inclusiv nivelul redus al costurilor reale de finantare) si ameliorarea perceptiei de risc investitional.

Creditul neguvernamental denominat in RON a urcat cu 1.2% luna/luna la 187.8 miliarde RON (maxim istoric): componentele populatie si companii au crescut cu dinamici lunare de 1% la 115.1 miliarde RON, respectiv 1.5% la 72.7 miliarde RON. 

Totodata, creditul neguvernamental in valuta a consemnat un avans lunar de 0.1% la 86.7 miliarde RON in august: majorarea componentei companii cu 0.7% luna/luna la 54.2 miliarde RON a contrabalansat ajustarea segmentului populatie cu 0.8% luna/luna la 32.4 miliarde RON. 

Ritmul anual al creditarii a accelerat de la 3.6% in iulie la 3.7% in august, pe fondul majorarii componentei RON cu 6.3% (pe segmentul valutar s-a consemnat o ajustare cu 1.5%). 

In perioada ianuarie-august 2020 creditul neguvernamental a crescut cu 5.4% an/an in medie, dat fiind ca incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent au fost contrabalansate de implementarea unui mix relaxat de politici economice. 

Creditul denominat in RON a crescut cu 7.6% an/an: componentele populatie si companii s-au majorat cu 12.3% an/an, respectiv 1% an/an.

Totodata, creditul neguvernamental denominat in valuta a urcat cu 1.0% an/an in primele opt luni din 2020, pe fondul majorarii componentei companii cu 7.9% an/an, care a contrabalansat declinul consemnat pe segmentul populatie cu 8.6% an/an. 

In abordarea alternativa, creditul acordat populatiei a crescut cu 3.2% ytd la 147.6 miliarde RON in intervalul ianuarie-august, pe fondul majorarii creditului pentru locuinte cu 5.8% ytd la 85.8 miliarde RON (maxim istoric), sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si Programul Prima Casa.

Creditul de consum s-a ajustat cu 1.1% ytd la 59.4 miliarde RON. 

Creditul acordat companiilor a urcat cu 1.9% ytd la 126.9 miliarde RON, pe fondul lansarii programului IMM Invest. 

La final de august ponderea creditului in RON in totalul creditului neguvernamental a fost de 68.4% (cel mai ridicat nivel din ultimele decenii).Graficul 1. Evolutia creditului neguvernamental (an/an) 

Evolutia creditului neguvernamental (an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).