26 octombrie 2020   |   Timp de citire: 3 minute

Creditul neguvernamental in accelerare in septembrie

Conform Bancii Nationale a Romaniei (BNR) creditul neguvernamental a crescut pentru a patra luna la rand in septembrie, cu 1.1% luna/luna, la 277.5 miliarde RON (maxim istoric).

Pe de o parte, creditul neguvernamental in RON s-a majorat cu 1.3% luna/luna la 190.3 miliarde RON (nivel record), pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare si mix-ului relaxat de politici fiscal-bugetare si de venituri: componentele populatie si companii au consemnat dinamici lunare de 1% la 116.3 miliarde RON, respectiv 1.8% la 74 miliarde RON.

Pe de alta parte, creditul neguvernamental in valuta a crescut cu 0.7% luna/luna la 87.2 miliarde RON in septembrie, in contextul majorarii componentei companii cu 1.3% luna/luna la 55 miliarde RON (segmentul populatie s-a ajustat cu 0.4% fata de august, la 32.3 miliarde RON).

Ritmul anual al creditului neguvernamental a accelerat de la 3.7% in august la 4% in septembrie, pe fondul ameliorarii creditului in RON (de la 6.3% in august, la 7.1% in septembrie): componentele populatie si companii au crescut cu 9.9%, respectiv 2.9%.

Creditul in valuta a scazut pentru a treia luna la rand in septembrie, cu 2% an/an, dat fiind declinul pe segmentul populatie cu 8.2% an/an (componenta companii a crescut cu 2% an/an).

In perioada ianuarie-septembrie creditul neguvernamental a urcat cu 5.2% an/an, incidenta pandemiei fiind contrabalansata de mix-ul relaxat de politici economice. Se evidentiaza majorarea creditului in RON cu 7.5% an/an: componentele populatie si companii au urcat cu 12% an/an, respectiv 1.2% an/an.

De asemenea, creditul in valuta a crescut cu 0.7% an/an la noua luni, pe fondul avansului inregistrat pe segmentul companii cu 7.2% an/an (componenta populatie a scazut cu 8.5% an/an).

In abordarea alternativa, creditul populatiei a urcat cu 3.9% ytd la 148.6 miliarde RON la noua luni din 2020, evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare, continuarea programului Prima Casa/Noua Casa si majorarea veniturilor.

Creditarea companiilor s-a majorat cu 3.5% ytd la 128.9 miliarde RON in perioada ianuarie-septembrie, evolutie sustinuta de lansarea programului IMM Invest.

La final de septembrie creditul in RON reprezenta 68.6% din totalul creditului neguvernamental, cea mai ridicata pondere din anii 1990.Graficul 1. Evolutia creditului neguvernamental (an/an) 

Evolutia creditului neguvernamental (an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).