25 iunie 2020

Creditul neguvernamental in ajustare in luna mai

Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica ajustarea creditului neguvernamental pentru a doua luna la rand in mai (cu 0.7% fata de aprilie, la 269.1 miliarde RON, minimul din decembrie), in contextul intensificarii perceptiei de risc dupa incidenta pandemiei.

Soldul creditului neguvernamental denominat in RON s-a redus cu 0.4% luna/luna la 181.2 miliarde RON in mai, pe fondul declinului inregistrat pe segmentul companii cu un ritm lunar de 1.4% la 69.7 miliarde RON. Componenta populatie a crescut cu 0.2% luna/luna la 111.5 miliarde RON.

Totodata, soldul creditului neguvernamental denominat in valuta a scazut cu un ritm lunar de 1.4% la 88 miliarde RON: pe segmentele populatie si companii s-au inregistrat diminuari cu dinamici luna/luna de 0.9% (la 33.4 miliarde RON), respectiv 1.6% (la 54.6 miliarde RON).

Ritmul anual al soldului creditului neguvernamental a decelerat de la 5.7% in aprilie la 4.5% in mai, minimul din iunie 2017: componentele RON si valuta au crescut cu 6.2% (cel mai redus nivel din aprilie 2014), respectiv 1.2%.

Astfel, in perioada ianuarie-mai 2020 soldul creditului neguvernamental a consemnat un avans mediu de 6.3% an/an, pe fondul nivelului accesibil al costurilor reale de finantare si politicilor fiscal-bugetare si de venituri relaxate.

Se evidentiaza majorarea soldului creditului neguvernamental denominat in RON cu 8.5% an/an: segmentele populatie si companii au urcat cu 13.3% an/an, respectiv 1.7% an/an.

De asemenea, soldul creditului neguvernamental denominat in valuta a crescut cu 2.1% an/an la cinci luni: avansul componentei companii cu 10.3% an/an a contrabalansat ajustarea inregistrata pe segmentul populatie cu 8.9% an/an.

In abordarea alternativa, creditul populatiei s-a majorat cu 1.2% ytd la 144.8 miliarde RON la cinci luni, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare si continuarii Programului Prima Casa. Creditul pentru locuinte a crescut cu 3.8% ytd la 84.3 miliarde RON (nivel record), iar creditul de consum s-a redus cu 2.2% ytd la 58.8 miliarde RON (minimul din mai 2019).

La polul opus, creditul companiilor a scazut cu 0.2% ytd la 124.3 miliarde RON in perioada ianuarie-mai, pe fondul intensificarii perceptiei de risc investitional dupa incidenta pandemiei.

La final de mai ponderea creditului in RON in totalul creditului neguvernamental s-a situat la 67.3% in mai (cel mai ridicat nivel din decembrie 2019).


Graficul 1. Evolutia creditului neguvernamental (an/an)
Evolutia creditului neguvernamental (an/an)
Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).