26 august 2020

Creditul neguvernamental in crestere cu 3.6% an/an in iulie si cu 5.6% an/an la sapte luni

Statisticile comunicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica cresterea soldului creditului neguvernamental pentru a doua luna consecutiv in iulie, cu 0.8% raportat la iunie, la 272.2 miliarde RON (cel mai ridicat nivel din martie).

Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea soldului creditului neguvernamental denominat in RON cu 1.3% luna/luna la 185.6 miliarde RON, dat fiind ca impactul socului indus de incidenta pandemiei a fost contrabalansat de implementarea unui mix relaxat (fara precedent) de politici economice: componentele populatie si companii au urcat cu dinamici luna/luna de 1.4% la 114 miliarde RON, respectiv 1.2% la 71.6 miliarde RON.

Pe de alta parte, soldul creditului neguvernamental denominat in valuta s-a ajustat pentru a 4-a luna consecutiv in iulie, cu 0.4% fata de iunie, la 86.6 miliarde RON, pe fondul declinului componentei populatie cu un ritm lunar de 1.2% la 32.7 miliarde RON (segmentul companii a urcat cu 0.1% luna/luna la 53.9 miliarde RON).

In dinamica an/an creditul neguvernamental a decelerat de la 4.1% in iunie la 3.6% in iulie (cea mai slaba evolutie din mai 2017) si a consemnat un avans mediu de 5.6% an/an in primele sapte luni din 2020.

In abordarea alternativa, creditul acordat populatiei a crescut cu 2.5% ytd la 146.7 miliarde RON in perioada ianuarie-iulie, evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de continuarea programului Prima Casa (creditul pentru locuinte a urcat cu 5% ytd la 85.2 miliarde RON, nivel record).

Totodata, creditul directionat companiilor a inregistrat un avans de 0.8% ytd la 125.5 miliarde RON in primele sapte luni din 2020, evolutie puternic influentata de lansarea programului IMM Invest.

La finele lunii iulie creditul neguvernamental in RON avea o pondere de 68.2% din totalul creditului neguvernamental, cel mai ridicat nivel din anii 1990.

Graficul 1. Evolutia creditului neguvernamental (an/an)

Evolutia creditului neguvernamental (an/an)

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).