27 aprilie 2020

Creditul neguvernamental in crestere cu 7.1% an/an in trimestrul I

Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica cresterea creditului neguvernamental total pentru a treia luna la rand in martie, cu 0.6% fata de februarie, la 272.6 miliarde RON (maxim istoric).

Soldul creditului neguvernamental denominat in RON a urcat cu 0.8% luna/luna la 183 miliarde RON: componentele populatie si companii au crescut cu ritmuri lunare de 0.9% la 111.4 miliarde RON, respectiv 0.5% la 71.6 miliarde RON.

Totodata, soldul creditului neguvernamental denominat in valuta a crescut cu o dinamica lunara de 0.1% la 89.5 miliarde RON in martie, pe fondul avansului inregistrat de segmentul companii cu 0.5% luna/luna la 55.7 miliarde RON (componenta populatie a scazut cu un ritm lunar de 0.6% la 33.8 miliarde RON).

Dinamica an/an a soldului creditului neguvernamental s-a diminuat de la 7.6% in februarie la 6.9% in martie.

In trimestrul I 2020 creditul neguvernamental a consemnat un avans de 7.1% an/an. Se evidentiaza cresterea soldului creditului denominat in RON cu 9.6% an/an: componentele populatie si companii au urcat cu 14.1% an/an, respectiv 3.4% an/an.

De asemenea, soldul creditului neguvernamental denominat in valuta a crescut cu 2.4% an/an in intervalul ianuarie-martie: majorarea componentei companii cu 11.1% an/an a contrabalansat declinul inregistrat de segmentul populatie cu 9.2% an/an.

Alternativ, soldul creditului acordat populatiei a consemnat un avans de 1.5% ytd la 145.2 miliarde RON in martie, intr-o evolutie influentata de nivelul redus al costurilor reale de finantare si climatul pozitiv din piata fortei de munca si din sectorul bancar inainte de incidenta pandemiei. Creditul pentru locuinte a urcat cu 2.4% ytd la 83.1 miliarde RON, iar creditul de consum a crescut cu 0.4% ytd la 60.3 miliarde RON.

Totodata, soldul creditului directionat companiilor a consemnat un avans de 2.2% ytd la 127.3 miliarde RON in martie, ca urmare a majorarii componentei valutare cu 6.6% ytd, in contextul evolutiei favorabile a investitiilor productive in debutul anului si perspectivelor de persistenta a costurilor reale de finantare in EUR la un nivel redus pe termen mediu.

La finalul lunii martie ponderea creditului in RON in totalul creditului neguvernamental s-a situat la 67.2%, in crestere de la 67% in februarie.

Graficul 1. Evolutia soldului creditului neguvernamental (an/an) 

Evolutia soldului creditului neguvernamental

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).